Parkanovou soud pokutoval za to, že zveřejnila přepisy výslechů. Možná platit nebude

Vlasta Parkanová nemusí zaplatit 16 tisíc korun za zveřejnění výpovědí v kauze CASA. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který případ vrátil Úřadu pro ochranu osobních údajů k projednání. Bývalá ministryně obrany tak po více než roce a půl uspěla s kasační stížností. Česká televize informaci zjistila z justiční databáze.

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) navíc musí Parkanové zaplatit náklady řízení ve výši 24 tisíc korun. Exministryni úřad pokutoval za to, že během vyšetřování kauzy na svém webu v roce 2013 zveřejnila přepisy výslechů svědků.

Podle Parkanové ukazovaly její nevinu v případu a chtěla na to upozornit veřejnost. Mezi dokumenty byly například výpovědi expremiéra Petra Nečase nebo někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). V listopadu 2016 žalobu Parkanové proti pokutě zamítl Městský soud v Praze. Nejvyšší správní soud teď vrátil případ na začátek.

Bývalá ministryně podle žalobce zneužila pravomoci

Parkanová čelí v případu CASA obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Jako ministryně obrany ve vládě Mirka Topolánka navrhla nákup čtyř transportních letadel za více než 3,5 miliardy korun. V dubnu 2009 vláda – tenkrát už v demisi – nákup schválila. Jeden stroj měl být získán výměnou za pět bitevníků L-159. Nákup byl mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený.

Obžaloba tvrdí, že Parkanová a někdejší šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk způsobili státu škodu 819 milionů korun, protože nezjistili přiměřenost ceny. Oba vinu odmítají. Za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí oběma až desetileté vězení. Podle státního zástupce Jana Kořána rozsudek letos nepadne. Vyslechnout je totiž nutné 50 svědků a několik znalců.