Parkanová nechce platit za zveřejněné výslechy. Zkouší ještě kasační stížnost

Pokutu pro Vlastu Parkanovou (TOP 09) za zveřejnění informací z výslechů v kauze CASA bude řešit Nejvyšší správní soud. Úřad na ochranu osobních údajů bývalé ministryni obrany uložil zaplatit 16 tisíc korun. Parkanová s tím ale nesouhlasí a podle informací České televize podala kasační stížnost.

ČT informaci potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Právě tento soud loni v listopadu pravomocně zamítl žalobu Parkanové proti pokutě. Podle tehdejšího vyjádření soudce Jiřího Tichého došlo u dotčených osob zveřejněním výslechů k porušení práva na soukromí. 

Parkanová čelí v případu CASA obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na svém webu v srpnu 2013 zpřístupnila záznamy výpovědí svědků i obviněných. Mezi dokumenty byly například výpovědi expremiéra Petra Nečase nebo někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Úřad pro ochranu osobních údajů proto bývalé ministryni uložil pokutu 16 tisíc korun a uvedl, že se dopustila přestupku, protože porušila zákonem uloženou povinnost zachovávat mlčenlivost o osobních údajích. Informace uvedené svědkem je podle ochránců dat nutné považovat za osobní údaje. Povinnost zachovat mlčenlivost tak podle úřadu mají všichni, kdo přijdou do kontaktu s trestním spisem. 

Parkanové hrozí až deset let

Advokát Parkanové Tomáš Sokol loni v listopadu k rozsudku řekl, že vzhledem k rozsáhlé medializaci kauzy i k délce trvání trestního řízení nenašla jiný způsob obrany proti obvinění: „Klientka měla velmi zásadní důvod pro to, aby protokoly svědků - včetně jmen - zveřejnila, protože tím dokazovala, že žádný nevypovídá nic, co by ji mělo usvědčovat z trestné činnosti.“ Rozsudek podle něj znamená to, že „svoboda slova velmi silně utrpěla“.

O nákupu letounů CASA za více než tři a půl miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Parkanová pokládá své stíhání za bezdůvodné. Případ se v lednu vrátil zpět k prvoinstančnímu soudu. Odvolací Městský soud v Praze zrušil původní rozhodnutí soudkyně, aby věc došetřilo státní zastupitelství. Parkanové hrozí až deset let.