Únik plynu v centru Prahy zastaven, obyvatelé se vracejí domů

Za únik plynu v centru Prahy zřejmě může prasklá spojka na potrubí (zdroj: ČT24)

Únik plynu na Starém Městě v Praze se už podařilo zastavit. Nebezpečí nehrozí, další měření byla podle hasičů negativní. Celá oblast už byla otevřena, na místě ale přesto zůstávají policisté. Plyn unikal v křížení ulic Masná a Rybná z výkopu, kde dodavatelská firma vyměňovala potrubí.

Do svých bytů se už mohlo vrátit asi pět stovek evakuovaných obyvatel. Policie uvedla, že se tři zasahující policisté a dva další lidé přiotrávili plynem. Všichni už ale byli ošetřeni a jsou v pořádku.

Šéf pražských hasičů Roman Hlinovský řekl, že přímo v místě úniku byly původně naměřeny „až výbušné koncentrace plynu,“ tlak v potrubí ale podle něj postupně klesal. Na místě podle něj zasahovalo třicet až čtyřicet hasičů.

Podle mluvčího Pražské plynárenské Miroslava Vránka musel podnik odstavit část plynovodu. Pokud nenastanou žádné komplikace, měla by se odstávka podle něj dotknou asi dvaceti přípojek.

Kvůli úniku stála v obou směrech tramvajová a autobusová doprava v úseku náměstí Republiky – Dlouhá třída. Přibližně ve 23. hodin ale byl provoz obnoven.