Česko v Lucembursku prohrálo spor v kauze Diag Human

Česko neuspělo s kasační stížností před lucemburským Nejvyšším soudem ve sporu s Diag Human. Informaci přinesl server Hlídacípes. Firma po ČR požaduje přes 13,5 miliardy korun. Aktuálně tak může usilovat o exekuci majetku České republiky až do této výše. České ministerstvo zdravotnictví, které stát ve sporu zastupuje, ale žádnou újmu nepředpokládá. Diag Human se k rozhodnutí vyjádří až po doručení rozsudku.

Soudní spor v Lucembursku začal v roce 2011. Česko podalo kasační stížnost proti pravomocnému rozsudku z loňského dubna. „Ano, jedná se o pravdivou informaci. ČR zvažuje možnost opravného prostředku před mezinárodním soudem,“ řekla serveru mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. 

Kasační stížnost neměla odkladný účinek a Diag Human proto už loni nechal v Lucembursku obstavit některé české účty u 24 bank. Každý den kvůli úrokům nárok narůstá o 1,3 milionu korun. Česko ale zatím v Lucembursku o žádné peníze nepřišlo.

Podle Štěpanyové nemá ČR v tuto chvíli na zahraničních bankovních účtech žádné finanční prostředky, proto ministerstvo nepředpokládá žádnou újmu. „Česká republika samozřejmě i nadále činí veškeré potřebné kroky k ochraně svého majetku a zájmů,“ dodala.

Zástupci Diag Human už ale dříve upozornili na to, že od ledna 2017 platí nařízení EU o „evropském příkazu k obstavení účtů k usnadnění vymáhání přeshraničních pohledávek v občanských a obchodních věcech“ a exekuce českého majetku je podle nich možná i mimo Lucembursko, kdekoli v EU. Tento výklad ale Česko odmítá. Podle ministerstva se aktuální finální verdikt lucemburského soudu „týká případné exekuce nálezu v rámci této jurisdikce“.  

Firma Diag Human, která oficiálně sídlí v Lichtenštejnsku, počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo.

Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Arbitráž v roce 2008 pak přiznala firmě náhradu škody 8,9 miliardy korun, která narůstá o úroky. Diag Human ale s částkou nesouhlasil a také vláda se proti výsledku arbitráže odvolala.

Česko zatím prohrálo jen v Lucembursku

Přezkumný senát následně v roce 2014 podle státu určil, že veškeré právní kroky učiněné v tomto sporu po roce 2002 jsou bez právních účinků. V létě 2015 ČR oznámila, že spor skončil v její prospěch, s čímž Diag Human nesouhlasí a s Českem se soudí v několika zemích o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.  

Česko už vyhrálo spor ve Velké Británii, USA, Belgii, Francii, Rakousku a Švýcarsku. V polovině června uspělo i v Nizozemsku. Lucembursko je první zahraniční jurisdikcí, kde Česko spor prohrálo.