Církve změny restitucí odmítly, ČSSD je vypustila z koaličních jednání

Praha – Ekumenická rada církví na svém dnešním valném shromáždění odmítla změny zákonů a smluv k církevním restitucím. O ty usiluje především sociální demokracie, která se k nim zavázala v předvolební kampani a nyní vytvořila církevní komisi, jež má o změně finančních náhrad jednat. Předseda ČSSD Sobotka v reakci uvedl, že vzhledem k trvajícím rozporům se otázka církevních restitucí do koaličních jednání již nepromítne. Ve svém postoji se strana navíc střetávala s partnerskými lidovci.

„Naše ambice je napravit neblahé dědictví pravicové vlády zejména v závazku 59 miliard finančních náhrad. Oceňuji vůli jednat a jsem přesvědčena o tom, že se dohodneme a že záležitost nebude trvat déle než v horizontu týdnů,“ řekla ještě po obědě Alena Gajdůšková, která v expertní komisi zastupuje sociální demokracii. Právě ČSSD by ráda spolu s hnutím ANO dosáhla snížení částky na finanční vyrovnání za nevydaný majetek ve výši 59 miliard korun. Vadí jí též inflační doložka, která celkovou částku může navýšit, z restitucí chce rovněž vyjmout areál Pražského hradu.

Odpolední jednání Ekumenické rady, která sdružuje jedenáct křesťanských církví a přidružení k ní jsou i katolíci, ovšem jakýkoli zásah do současné podoby restitucí odmítlo. „Je jasně dán zákon a je jasně dána dohoda, na které církve nehodlají nic měnit. O změnách smluv neuvažujeme a věříme, že můžeme být v naší společnosti stabilizační složkou,“ prohlásil nově zvolený šéf rady Daniel Fajfr, který ve funkci nahradil Joela Rumla.

„Chceme maximálně využít prostředky, které získáme,“ doplnil Fajfr. „Dostáváme něco, co nám vždycky patřilo, a budeme rozjíždět nové možnosti služby a práce. Chceme nabízet společnosti služby, které církve dělaly, v širším rozsahu, ať už jde o práci sociální, zdravotnickou nebo školskou.“

Negativně se k revizi restitucí staví i židovské obce. „Pokud někdo chce jednat, odmítat to nebudeme, ale nevidíme velký prostor pro to, kam ustupovat. Od základních parametrů tak, jak je nastavil zákon, se bude velice obtížné dobrat k nějakému jinému řešení a změnám,“ prohlásil tajemník federace českých židovských obcí Tomáš Kraus.

  • Daniel Fajfr: „Církve sdružené v Ekumenické radě církví se sjednotily v názoru, že změny v zákoně a smlouvě jsou nepřijatelné.“
  • Bohuslav Sobotka: „Církve by měly vnímat společenskou realitu a kritický názor velké části veřejnosti na současnou podobu církevních restitucí.“

Sobotka: S koaličními partnery o restitucích jednat nebudeme

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka v reakci uvedl, že restituce během koaličních jednání s ANO a KDU-ČSL řešit nebude. „Není to téma pro koaliční jednání, je evidentní, že nemůžeme dosáhnout shody a věc je řešena tím, že jsme ustavili expertní skupinu,“ konstatoval. „Ta bude jednat s církvemi tak, abychom dosáhli redukce ve stávající podobě restitucí, zejména pokud jde o částku finanční náhrady.“

Vyjednávání se nebrání ani církve, od politiků chtějí slyšet, jak si změny restitucí představují, aniž by se křížily se zákonem. Do expertní komise, jíž zřídila sociální demokracie, proto Rada vyslala tajemníka rady Církve bratrské Petra Grulicha. Za církve jsou v komisi také předseda České biskupské konference Tomáš Holub, ekonom pražské arcidiecéze Karel Štícha a tajemník židovských obcí Kraus.

ČSSD do komise nominovala vedle Gajdůškové ekonomického experta Karla Machovce a člena její stranické právní komise Jana Kudrnu. ANO reprezentuje poslanec a bývalý velvyslanec ve Vatikánu Martin Stropnický a právník Robert Pelikán, který je členem rady ekonomických poradců hnutí ANO. K prvnímu jednání by měli zasednout příští týden.

Vydáno pod