Imoba vrátí dotaci na Čapí hnízdo. Výbor schválil dohodu s firmou, ta se tak vyhne penále

Výbor Regionálního operačního programu Střední Čechy schválil dohodu s firmou Imoba z holdingu Agrofert o vrácení padesátimilionové dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Pro podezření z dotačního podvodu kvůli sporné dotaci čelí stíhání premiér Andrej Babiš (ANO) a další lidé, včetně Babišových příbuzných.

„Vždycky je lepší smírná cesta než cesta nějakých sporů,“ uvedla předsedkyně výboru a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ředitel dotačního úřadu Kamil Munia upřesnil, že firma by měla peníze poslat do pěti pracovních dnů od podpisu dohody. Kdy bude takzvaná dohoda o uspořádání vzájemných vztahů podepsána, zatím není jasné. 

Mluvčí Imoby Karel Hanzelka uvedl, že firma padesátimilionovou dotaci dobrovolně vrací, protože se podle ní nedá v dohledné době očekávat nezávislé a spravedlivé posouzení případu soudem. Trvá na tom, že řádně splnila podmínky pro udělení dotace a neporušila smluvní závazky.

Dalším důvodem je podle Hanzelky zkreslené informování o případu, což poškozuje pověst firmy. Roli hrálo i to, že případné daňové a správní spory by byly vleklé a složité a představovaly by pro obě strany značnou finanční i časovou zátěž, dodal.

Vrácené peníze zamíří do státního rozpočtu i kraji

Většina peněz od Imoby skončí ve státním rozpočtu a část získá i kraj, který projekt Čapího hnízda před lety spolufinancoval. „Jsme rádi za vstřícný přístup společnosti. V okamžiku vrácení peněz přijde do rozpočtu kraje něco přes tři miliony korun,“ vyčíslila hejtmanka. Schválení dohody přivítala i krajská opozice. „Já to vítám, protože to je nejefektivnější a nejrychlejší způsob, jak podezřelou dotaci vrátit do veřejných rozpočtů,“ uvedl člen výboru regionální rady za STAN Věslav Michalik.

Pokud by Imoba peníze nevrátila, hrozilo by jí zahájení správního řízení, které by mělo formu daňové kontroly. Kdyby po něm bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky. Podle nyní platných pravidel se ale penále nevyměřuje.

Jakmile Imoba dotaci vrátí, bude to znamenat, že se nedopustila porušení rozpočtové kázně. „Mohl bych spekulovat, že když dojde k vrácení dotace - a zákon říká, že nedošlo k porušení rozpočtové kázně, tak se někdo bude případně v soudním řízení bránit a vyžadovat třeba nižší trestní sazbu, protože je vlastně škoda zahlazena. Ale to je pouze spekulace,“ uvedl Michalik.

Kvůli dotaci stíhá policie sedm lidí

Ministerstvo financí letos v lednu vyňalo farmu Čapí hnízdo z evropského financování. V souvislosti s dotací stíhá policie sedm lidí včetně Andreje Babiše. Původně bylo obviněných hned jedenáct včetně místopředsedy Babišova hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Jeho stíhání i stíhání dalších čtyř lidí však žalobce zastavil.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do konce roku 2007 Agrofertu. V prosinci 2007 se však přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele, následně získala padesátimilionovou evropskou dotaci z programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila pod Agrofert.