Tísňové volání naopak. Z čísla 112 začnou přicházet výstražné zprávy

UDÁLOSTI: Evropská unie schválila zavedení varovných SMS (zdroj: ČT24)

Linka 112 přestane být pouhým příjemcem tísňových volání. Zároveň by z ní měly nejdéle do čtyř let začít ve všech zemích EU přicházet výstražné zprávy v případě, že se něco stane. Varování dostanou všichni lidé v rizikové oblasti například při povodních nebo i teroristických útocích.

Cvičení policie a záchranářů simulovalo v noci na středu na pražském Václavském náměstí situaci, kdy se ve stanici metra ozývá střelba. Kdo může, utíká v takové chvíli ven, zatímco těžce ozbrojení policisté se pokoušejí dostat dovnitř. Zároveň by ale dolů chtěly stovky lidí, kteří potřebují podzemní dráhou odjet.

Tentokrát šlo jen o cvičení, ale před dvěma lety lidé skutečně umírali po útoku v metru v Bruselu.

Protiteroristické cvičení v metru
Zdroj: ČT24

Zatímco policisté mají představu, co se v podzemí děje, lidé přicházející k ohrožené stanici v prvním okamžiku nic netuší. Změnit to má zavedení tzv. obrácené 112. Tedy z tísňové linky 112 přijde lidem v rizikové oblasti SMS s upozorněním na nebezpečí. Tento princip bude za čtyři roky povinný v celé Evropské unii.

„Považuji to za velký úspěch, protože třeba francouzský prezident Macron vyhlásil, že je jedna z jeho priorit, aby občané dostávali touto formou zprávy v případě nějakého neštěstí,“ uvedla europoslankyně Dita Charanzová (za ANO/ALDE), která celounijní zavedení obrácené 112 navrhla. Inspirovala se přitom v Nizozemsku, kde podobné lokální výstrahy doručované na mobilní telefon již fungují.

Obrácené tísňové volání je součástí evropského telekomunikačního balíčku, který by také měl zlevnit volání do zahraničí a zajistit podmínky pro přechod na pátou generaci bezdrátových systémů. 

V obrácené 112 dávají evropská pravidla členským státům volnou ruku – jak přesně bude fungovat, bude na rozhodnutí každého z nich. Zásadní však bude jasné a včasné varování.