Čeká nás méně deště, více slunce a vyšší teploty. Srážky sytily vyprahlou půdu

Z Česka odchází deštivé počasí, které vládlo v posledních dnech. Se sluncem přijde i poměrně výrazné oteplení, které by mělo trvat až do víkendu. Ve čtvrtek bude ještě 18 až 22 stupňů Celsia, nejtepleji bude v Polabí a v Poohří. V pátek se teploty zvednou na 22 až 26 stupňů a k regionům s poměrně vysokými teplotami se přidá jižní a střední Morava. Na horách bude kolem 18 stupňů Celsia.

Odpoledne a večer by mělo být polojasno. Přeháňky už budou postupně doznívat. „Ten hlavní déšť už máme za sebou, ale ve čtvrtek a v pátek ještě nějaký přibude,“ řekla meteoroložka ČT Marie Odstrčilová. Nejvíc zaprší v jižních a středních Čechách a na Vysočině a srážky by se měly objevit i v Jeseníkách a v Beskydech.

Očekávané srážky
Zdroj: ČT24

O víkendu by mělo pršet už jen ve východní polovině republiky, v neděli odpoledne by se na Moravě a ve Slezsku mohly objevit i velmi silné bouřky. „Tu předpověď budeme ještě upravovat,“ upozornila však Odstrčilová.

Bude se také oteplovat. V sobotu by se měly vrátit letní teploty 24 až 28 stupňů Celsia, v neděli rtuť na teploměru vystoupá ještě o stupeň výš.

Počasí o víkendu
Zdroj: ČT24

V noci z neděle na pondělí by přes Česko měla přejít studená fronta. V pondělí se pravděpodobně ochladí na 21 až 25 stupňů Celsia. S ochlazením bude také odcházet oblačnost.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Turisty vyrážející na dovolenou čeká ještě poměrně chladné moře. V západním Středomoří má voda mezi 21 a 23 stupni Celsia. Směrem na východ se teplota moře zvyšuje a u břehů Turecka a Egypta dosahuje až 26 stupňů. Na souši bude ve východním Středomoří místy i přes 30 stupňů Celsia.

Teploty v Evropě
Zdroj: ČT24

Zahrady si užily zalévání

Střední Evropa má za sebou tři hodně deštivé dny. V Česku pršelo nejvíc na Šumavě, kde na některých místech spadlo celkem až 100 milimetrů srážek. Třeba Otava v Rejštejně kvůli tomu stoupla přechodně až na třetí povodňový stupeň.

Za středu a noc na čtvrtek napršelo nejvíc na jihu Čech a Vysočiny, kde napadlo až 20 milimetrů deště. „Byl to příjemný déšť pro zahrádkáře i přírodu, který se hodně vsakoval do půdy a neodtékal do řek,“ řekla Odstrčilová.

Srážky za 24 hodin
Zdroj: ČT24

Bouřky řádily v Německu, Rakousku a Maďarsku. V posledně jmenované zemi se k nim přidal velmi silný vítr dosahující rychlosti až 150 kilometrů v hodině. Trhal střechy a lámal stromy i sloupy elektrického vedení. Na 70 tisíc lidí se proto ocitlo bez elektřiny. Ve Štýrském Hradci v Rakousku vítr vyvrátil v parku strom, který zabil 26letého muže.

V Rakousku, Pobaltí a na jihu a jihovýchodě Evropy stále platí výstrahy před silnými (žlutá barva na mapě níže) nebo i velmi silnými (oranžová) bouřkami.

Výstrahy před bouřkami
Zdroj: ČT24