Inspektoři zapečetili benzinku u dálnice D1. Musí zlikvidovat nekvalitní benzin

Události: Kontrola čerpacích stanic na dálnicích (zdroj: ČT24)

Česká obchodní inspekce (ČOI) kontrolovala kvalitu pohonných hmot prodávaných u dálnic. U jedné čerpací stanice zjistila natolik závažné problémy, že rozhodla o zákazu prodeje. Případ je spíš výjimkou, protože celkově se jakost prodávaných surovin zvyšuje. Loni neprošlo jen procento vzorků.

Inspektoři zapečetili stojany s nejprodávanějším benzinem na čerpací stanici společnosti MOL u Průhonic. Benzin nevyhověl předpisům. „Konkrétně tlak par byl výrazně nad limit. Pokud je vyšší tlak par, způsobuje to větší zátěž pro motor vozu a případně také pro ekologii,“ vysvětlil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

„Benzin se musí u této čerpací stanice vyčerpat, ekologicky zlikvidovat, a až bude nový závoz, tak je možné ho znovu prodávat,“ doplnil Fröhlich. Následovat bude správní řízení o pokutě.

Provozovatel stanice MOL oznámil, že v současné době provádí detailní analýzu, aby se podobným situacím v budoucnu vyhnul. Firma už totiž problémy měla. „U stejné sítě čerpacích stanic, konkrétně v jižních Čechách, jsme měli úplně stejné zjištění zhruba před 14 dny,“ uvedl Fröhlich.

Kromě paliv inspektoři kontrolovali i prodejny. Nakupovali u dálnic třeba sladkosti, nápoje i celá jídla. Pochybení zjistili při 30 ze 45 kontrol. Zaznamenali například předražení nákupu nebo dvojí ceny.