Pár dní klidného počasí končí. Na Medarda je vystřídá hrozba krupobití a přívalových dešťů

Víkend bude bouřlivý. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, podle které může napršet v přívalových deštích až 40 milimetrů. Platí od pátečního poledne až do pozdního nedělního večera pro celou republiku. Kromě přívalového deště se mohou vyskytnout kroupy.

Po několika dnech, kdy se počasí uklidnilo, začíná další období, kdy se bude střídat vedro s bouřkami. Nejvyšší denní teploty budou o víkendu atakovat 30 stupňů Celsia, ale zároveň se budou objevovat přívalové deště či kroupy.

Mraky se začnou stahovat během pátečního odpoledne – výstraha platí od 12:00 – a do večera může místy napršet kolem 35 litrů na metr čtvereční. „Bouřková činnost jen částečně zeslábne z pátku na sobotu. Během soboty a v neděli zejména v odpoledních hodinách se opět budou místy tvořit bouřky,“ uvedl ČHMÚ ve výstraze. Při víkendových deštích může napršet na každý metr čtvereční až 40 litrů nebo místo tekutých srážek spadnou kroupy.

Protože bude intenzivně pršet, hrozí zatopení níže položených míst či sklepů. Povodně však hydrometeorologický ústav neočekává.

Teplé počasí vydrží navzdory bouřkám celý víkend a ještě v pondělí. Poté se – zřejmě za doprovodu dalších dešťů – ochladí. Ve středu by mělo být v průměru nanejvýš kolem 23 stupňů.

Počasí 7.–13. 6.
Zdroj: ČT24