Zápach zůstane. AZOS v Nymburku může dál vyrábět, rozhodl úřad

Nymburská zinkovna a lakovna AZOS, respektive její nástupnická společnost Automotive Painting Partners (APP), neporušuje žádné předpisy a může dál vyrábět. K takovému závěru došla nová kontrola mladoboleslavského stavebního úřadu. Oznámila to mluvčí magistrátu Šárka Charousková. Nymburk se několik let snaží firmu donutit, aby snížila zápach z provozu, který vadí místním obyvatelům. Firma s kritikou města nesouhlasí a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy.

Mladoboleslavský úřad předtím kontroloval areál zinkovny v polovině března. Na základě toho vydal rozhodnutí, že APP musí bezodkladně ukončit nepovolený způsob užívání stavby. Zákaz výroby se ale týkal jen několika částí areálu.

„Kontrolní prohlídka v APP se uskutečnila 24. května a ukázalo se, že firma výzvy stavebního úřadu uposlechla, protože zastavila výrobu v těch částech, jichž se výzva týkala,“ řekla mluvčí magistrátu Charousková. Výzva se týkala části areálu se zinkovacími vanami. „Zinkovací vany byly při kontrole skutečně odstavené, vyčištěné a viditelně mimo provoz,“ dodala mluvčí.

Firma měla podle původní výzvy zastavit provoz v určených částech areálu bezodkladně po jejím obdržení. „Ve zbytku areálu problém s úpravami bez stavebního povolení nebyl, proto se jich ani původní výzva boleslavského stavebního úřadu netýkala a firma mohla vyrábět dál,“ doplnila Charousková.

APP výsledek kontroly vítá. „Stavební úřad provedl kontrolu přímo ve firmě a závěry, které zveřejnil, přesně vystihují skutečný stav. Nemáme prakticky nic dalšího, co bychom k tomu dodali, než že nyní postupujeme přesně v souladu s jeho pokyny,“ uvedl mediální zástupce APP Karel Samec.

Hlavní výrobní provoz podle něj měl a má všechna řádná povolení. Vyřazené zinkovací vany firmě nechybí, podle Samce si firma tyto služby zajistila jinde.

Úřad zároveň oznámil, že bude v kontrolách provozu pokračovat, aby bylo jasné, že v dotčených částech areálu firma skutečně nevyrábí. „A to až do té doby, než se jim podaří získat dodatečně stavební povolení,“ uvedla Charousková. Kontroly mají probíhat zhruba jednou týdně.

Starosta chce rozhodnutí přezkoumat

Rozhodnutí úřadu naopak překvapilo nymburského starostu Pavla Fojtíka (Změna pro Nymburk). Město si vyžádá protokol z kontroly a přezkoumá ho. „Celou věc předáme právníkům, s nimiž domluvíme další postup,“ řekl. O dalším postupu se chce starosta poradit také se spolkem Permanent, který proti zinkovně dlouhodobě bojuje.

Spor mezi firmou a městem už dříve skončil u soudu. Nymburský okresní soud loni v červnu rozhodl, že zápach z provozu AZOS neobtěžuje okolí víc než ostatní podniky v průmyslové zóně. Město se u soudu domáhalo, aby firmě nařídil zápach snížit. Rozsudek potvrdil letos krajský soud.

Druhou část žaloby, v níž Nymburk žádal zastavení provozu, postoupil okresní soud příslušným úřadům, tedy stavebnímu úřadu. Spis putoval na kolínský stavební úřad, který se ale prohlásil za podjatý. Konečné rozhodnutí tak učinil až stavební úřad v Mladé Boleslavi.