Oprava polámané dálnice u Plzně začne nejspíše v sobotu, trvat by měla jen několik dnů

V sobotu by měla začít oprava dálnice D5 západně od Plzně, kde na sebe narazily betonové desky, polámaly se a vzduly. Ředitelství silnic a dálnic nechá místo komplexně opravit, zatím vybírá dodavatele, uvedl mluvčí silničářů Jan Rýdl.

Původně ŘSD uvažovalo o tom, že nechá poškozené betonové desky pouze obrousit, nakonec však půjdou dělníci hlouběji. Betonové desky rozbijí a ověří, co vzdutí způsobilo, a rozhodnou o rozsahu opravy.

Opakování poškození by mělo zabránit osazení nových desek se skluznými trny, které omezují vzájemný pohyb.

Práce by každopádně měly podle Jana Rýdla začít „v horizontu desítek hodin“ – nejspíše v sobotu. Během opravy bude jízdní pás směrem na Rozvadov zcela uzavřen a bude se obousměrně jezdit ve druhé polovině dálnice – každým směrem pouze v jednom pruhu.

Pokud se nestane něco neočekávaného, měla by oprava zabrat jen několik dnů, přislíbil mluvčí ŘSD.

Schod se objevil na 98. kilometru dálnice D5 ve směru na Rozvadov, tedy na úrovni obce Blatnice. Místem se projíždí pouze jedním pruhem a řidiči musí zpomalit na 60 kilometrů za hodinu.

V úseku dálnice D5 mezi Plzní a Rozvadovem zprovozněném ve druhé polovině 90. let se podobná závada objevila již dvakrát – v letech 2010 a 2012. K oběma událostem došlo na témže místě na 119. kilometru na Tachovsku. Tehdy se však na dálnici objevila pouze vlna a povrch vozovky nepopraskal v takovém rozsahu, jak se stalo nyní.