Na dálnici D5 u Plzně se zvedla vozovka, zřejmě kvůli přívalovým dešťům

Na dálnici D5 z Plzně na Rozvadov na 99. kilometru se zvedla a popraskala vozovka. V místě poblíž sjezdu na Heřmanovu Huť je snížena rychlost a vozidla projíždějí jen jedním pruhem. Tvoří se proto kolony, v nichž se však řidiči zdrží jen několik minut. Ve směru na Prahu je provoz bez omezení.

„Zdržení se pohybuje mezi třemi až šesti minutami. Je tam zpomalená souvislá kolona, která ale nezastavuje,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Policie řidiče požádala, aby místem projížděli se zvýšenou opatrností.

Podle prvotního ohledání způsobily postupné vzedmutí přívalové deště v minulých dnech. „Voda zřejmě protekla do dilatace mezi betonovými deskami a při současném horku se vzedmulo podloží pod nimi,“ uvedl Rýdl.

Na dálnici D5 u Plzně se zvedla vozovka
Zdroj: Krimi Plzeň

Uzavřený je levý jízdní pruh a také odstavný pruh, kde je vzedmutí největší. Veškerá doprava je svedena do pravého jízdního pruhu. ŘSD tam umístilo značky i světla, která bude v noci monitorovat asistenční vůz. Ve směru na Prahu je provoz na dálnici bez omezení.

Podle Rýdla se v pátek ráno rozhodne, jak se bude úsek opravovat. „Chceme to provést v horizontu několika dnů,“ uvedl. Podle něj nejde o složitou opravu, ŘSD je provádí běžně. Specialisté budou na místě hned ráno a určí technologii. „Budeme chtít začít téměř okamžitě, ale je třeba se přesně shodnout na příčině,“ dodal.

V červenci 2010 a znovu o dva roky později se zhruba o dvacet kilometrů dál u Benešovic na Tachovsku zvedla vozovka dálnice do výšky 40 centimetrů. Stalo se to na rozhraní betonového a asfaltového povrchu, zřejmě kvůli horku.

Dálnice z Plzně až na hranici s Německem byla zprovozněna v roce 1997. Celý úsek o délce 63 kilometrů se tehdy pro motoristy otevřel najednou, jeho stavba trvala pouze tři a půl roku.