Prahu zasáhla silná bouřka, další přijdou v pátek. Po chladnějším víkendu se vrátí tropické počasí

Ve čtvrtek budou tropické teploty, v pátek udeří bouřky (zdroj: ČT24)

Prahu ve středu odpoledne zasáhla silná bouře doprovázená krupobitím. Na několika místech zatopila sklepy a přízemní prostory budov. Další bouřky očekají meteorologové v pátek. Čtvrtek bude nejteplejším z následujících dní. O víkendu se mírně ochladí a slunečněji bude v neděli. Tropické třicítce se začnou teploty znovu blížit v pondělí.

Silná bouře doprovázená krupobitím se ve středu pozdě odpoledne přehnala Prahou. Déšť na několika místech zatopil sklepy i přízemní prostory budov. Voda se dostala i do vestibulu metra Želivského, odkud ji odčerpávali hasiči. Odčerpávat vodu museli i z areálu vinohradské nemocnice. Na Kubánském náměstí pak zatékalo do přízemí pivnice, kde bylo asi deset centimetrů vody.

Před 19:00 zasahovali pražští hasiči asi na 20 místech v oblasti Vinohrad, Strašnic, Vršovic a Žižkova.   

Výstraha meteorologů na středu 30. 5.
Zdroj: ČT24

Výstraha na silné bouřky platí do středy do 22:00. Podle meteorologa Pavla Borovičky bude noc na čtvrtek už klidná a s teplotami mezi 17 a 13 stupni. „Podobně teplé noci bez srážek nás čekají i v následujících dnech. Bouřky a srážky se odehrají zejména odpoledne a navečer,“ dodal.

Čtvrtek bude nejspíš nejteplejší z následujících dní. „Bude to horký a slunečnější den než ve středu s teplotami až 31 stupňů. Jen na jihozápadě území se mohou objevit srážky nebo bouřky,“ očekává meteorolog.

Počasí na první červnový pátek a víkend
Zdroj: ČT24

V pátek se počasí rozdělí na to nad Českem a nad Moravou a Slezkem. Zatímco v Čechách bude oblačno, přijdou bouřky a přeháňky a teploty nepřesáhnou 26 stupňů, na Moravě a ve Slezku se počasí bude o něco více blížit tomu čtvrtečnímu s teplotami okolo 28 až 32 stupňů. 

„Bouřky, které budou hřmít zejména nad Českem a méně už nad Moravou a Slezkem, budou ještě silnější než ty ve středu. Napršet může až 40 milimetrů srážek a nejspíš bude opět v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu,“ uvedl Borovička.

Víkend bude chladnější

Také v sobotu bude pršet, ale bouřky už budou slabší než v předchozích dnech a soustředí se zejména na severovýchod území. Teploty dosáhnou 25 stupňů a obloha bude oblačná.

Počasí na dny 31. 5. až 7. 6.
Zdroj: ČT24

Podobně vysoké zůstanou teploty i v neděli, ale mraky už se roztrhají a den bude spíš polojasný. Také v neděli čekají meteorologové srážky, které se pravděpodobněji objeví na severovýchodě země, ale bude jich méně než v sobotu.

„Na výlet bych vyrazil dopoledne a spíš v neděli než v sobotu,“ doporučil meteorolog ČT Borovička.

Začátkem týdne se teploty znovu vrátí k tropickým třicítkám a dny budou polojasné až bez mraků s odpoledními přeháňkami. Podobné počasí se udrží až do středy.