ODS posílá do senátních voleb herce Kratinu či policejního exprezidenta

Občanští demokraté se v sobotu sešli na programové konferenci ve středočeských Líbeznicích. Bavili se o volebním programu pro komunální a senátní volby a představili kandidáty.

ODS vyšle do letošních senátních voleb například herce Vladimíra Kratinu nebo bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka.

Do Senátu podpoří i diplomata a kandidáta z letošních prezidentských voleb Pavla Fischera v obvodu Praha 12 nebo rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Obhajovat své křeslo v horní parlamentní komoře bude i místopředseda Senátu a teplický primátor Jaroslav Kubera.

„Zvláště ve volbách do Senátu chceme pomoci k zachování pojistky před znepokojivým blokem hnutí ANO, SPD a KSČM v Poslanecké sněmovně ve spojení se sklonem prezidenta Zemana k ústavní a politické svévoli,“ řekl předseda strany Petr Fiala. Již na začátku dubna prohlásil, že ODS chce přinejmenším obhájit čtyři své mandáty. Senátorský klub ODS má nyní deset členů.

„Velmi mě těší, že hned v několika případech jsme se dokázali dohodnout na vzájemné podpoře jednoho společného kandidáta s hnutím STAN nebo KDU-ČSL. Funguje i spolupráce se Soukromníky. V dnešní politické situaci to považuji za správnou cestu a dobrý příklad možné spolupráce stran a hnutí od středu doprava,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

V chomutovském volením obvodu bude kandidovat ředitel tamního gymnázia Jaroslav Zahrádka. V domažlickém volebním okrsku bude bojovat o místo v Senátu bývalý poslanec a dlouholetý místostarosta Kdyně Vladislav Vilímec. Kandidáta v Praze 4 a v Prostějově ODS teprve oznámí. V Mladé Boleslavi bude kandidovat tamní primátor Raduan Nwelati.

ODS plánuje změnu inkluze i zákon, který by pomohl vlastníkům památek

V Líbeznicích hovořili občanští demokraté také o blížící se kampani – nejen pro senátorské, ale i komunální volby.

V sociální politice ODS slibuje stejnou úroveň služeb seniorům ve všech krajích, chce podporovat odlehčovací služby a rozvíjet terénní a pečovatelské služby. Slibuje pevné zvýšení důchodů, jejich větší zásluhovost i možnost dětí přispívat na penzi rodičům. Plánuje omezit zneužívání doplatku na bydlení a možnost odejmout dávky těm, kteří se dopouštějí přestupků proti veřejnému pořádku.

Ve školství navrhuje ODS zvýšit kvalitu základního školství mimo jiné změnou systému inkluze, který místopředseda strany Martin Baxa označil za nevydařený. Slibuje rozšířit kapacitu mateřských škol a rozvoj služeb jako dětské skupiny nebo jesle.

Chce zrušit povinnou školní docházku do posledního ročníku mateřských škol a povinnost školek přijímat děti od dvou let. Příslušná změna zákona, kterou ODS v tomto směru připravila, je ve sněmovně před schvalováním.

ODS chce prosazovat také památkový zákon, který by pamatoval na práva vlastníků památkově chráněné nemovitosti. „Vlastníkovi má být pomoženo, omezuje-li stát jeho práva,“ uvedl Baxa.