Škodováky si nacisté předcházeli. Po práci směli na estrády nebo rekreaci

Události: Jak se za třetí říše dařilo Škodovákům, mapuje nová kniha (zdroj: ČT24)

Popravy odbojářů, deportace Židů, ale taky estrády nebo fungující fotbalová liga. Tak vypadal reálně život během takzvaného Protektorátu Čechy a Morava. Za okupace vyrábělo zbraně, munici a jiný válečný materiál pro potřeby nacistů 300 českých továren, včetně plzeňské Škodovky. O životě jejích dělníků teď vyšla kniha Zdeňka Roučky Práce je čest.

Škodovy závody v Plzni platily za jednu z největších zbrojních továren třetí říše. Zbraně a munici tam vyrábělo 40 tisíc dělníků. „Osmnáct milionů dělostřeleckých granátů, desítky tisíc děl, dělových hlavní, výroba byla gigantická, tisíce tun oceli. To vše tu jelo naplno,“ vrací se do historie Roučka.

Většiny zaměstnanců Škodových závodů se teror nacistů vůbec nedotkl. Místo toho si mohli užívat koncertů a estrád, kde pivo teklo proudem. Ty probíhaly skoro celou válku v místech, kde tehdy stála hlavní jídelna.

„Vystřídalo se tady asi 160 tisíc Škodováků. Řekněme, že každý Škodovák tu byl čtyřikrát až pětkrát. Byli zde hlavně dělníci, úřednící nepřišli vůbec,“ popisuje slavnosti Roučka.

Nacistický režim si dělníky ze Škody předcházel. Stejně jako později ten komunistický. „Ti nejlepší dělníci v protektorátu se nazývali veteráni práce a za komunismu se z nich mávnutím kouzelného proutku stali úderníci,“ říká k podobnosti obou totalit Roučka.

Za tvrdou práci patřila dělníkům odměna. Dělníci se mohli rekreovat například na letním koupališti ve Kdyni u Domažlic, které vyrostlo v roce 1941. „Je zajímavé, že je to jediné místo směrem na západ, kam dělníci jezdili. Drtivá většina penzionů byla hlavně v Českém ráji, na jihu Čech, v Beskydech a Luhačovicích,“ říká Roučka.

Jeho kniha vyvrací také mýtus komunistické propagandy, že americká letadla bombardovala plzeňskou Škodovku na konci války zbytečně. Ještě v březnu a v dubnu 1945 sjelo z výrobních pásů přes 200 stíhačů tanků Hetzer, které okamžitě zasáhly do bojů se Spojenci.

Byli i popravení

Přesto se i mezi Škodováky našli dělníci, kteří skončili na popravišti nedaleko Vejprnic u Plzně. Nacisté tam prokazatelně popravili osmnáct lidí. „Tady byli za heydrichiády popraveni jak vlastenci, příslušníci Obrany národa, tak zrádci, kteří se snažili zachránit si kůži spoluprací s gestapem, tak udavači ze msty,“ připomíná Roučka.

Za odbojovou činnost zavraždili nacisté celkem 262 Škodováků.