Výsluhy pro sestry přijdou na miliardy, ukazují zkušenosti od policie. Ve hře je i dřívější odchod do penze

UDÁLOSTI: Odliv sester z nemocnic se nedaří zastavit (zdroj: ČT24)

Až miliardy korun navíc bude muset najít vláda v rozpočtu, pokud bude chtít naplnit plány premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) na přilepšení zdravotním sestrám. Slibují výsluhové renty a také dřívější odchod do penze. Přesnou výši rent zatím ministerstvo zdravotnictví nevyčíslilo, jiné profese, kde je vysloužilci dostávají, se však pohybují kolem dvou miliard.

Výsluhy by měly být pro zdravotní sestry, které pracují v lůžkových zařízeních, neboť tam je odliv sester nejvýraznější. Přesné podmínky ještě nejsou jasné. Hovoří se o pěti tisících korun měsíčně a podobně jako u policie nebo v armádě na ně budou mít nárok pouze lidé, kteří v oboru stráví delší dobu.

„Odhaduji, že by to mělo být 20, 25 nebo 30 let v praxi,“ nastínil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Policistů je nedostatek, i když výsluhy už mají

Jasněji by mělo být poté, co Vojtěchův úřad vše řádně propočítá. Je zřejmé, že pro stát půjde o miliardové výdaje. Výsluhy totiž nejsou v Česku žádnou novinkou, stát je vyplácí například hasičům, policistům nebo vojákům. Bývalým příslušníkům armády vyplatil loni každoročně v součtu 2,329 miliardy korun, hasičům a policistům dohromady 3,68 miliardy.

I v bezpečnostních sborech nemají na výsluhy nárok všichni, ale jen ti, kdo v nich slouží alespoň patnáct let. Zatímco u sester se hovoří o výsluhách na základě pevné částky, v bezpečnostních sborech jde o podíl z hrubého měsíčního příjmu. Ti, kdo sloužili alespoň patnáct let, dostávají pětinu, bývalí vojáci pouze pět procent, ale letci nebo vojáci, kteří mají za sebou nebezpečnou službu, až 60 procent.

Například situace u policie však vzbuzuje otázku, nakolik mohou výsluhy skutečně přilákat k práci více lidí. Policie totiž i s nimi trpí podstavem, podle ministerstva vnitra je 1403 neobsazených míst.

Výsluhy pro bývalé pracovníky
Zdroj: ČT24

Dříve do důchodu? Těžko, když jich je málo, říká Kubek

Nedostatek sester v nemocnicích je však ještě větší, chybí asi 2500 lidí. Samy sestry vládní záměr vítají, zavedení výsluh po vzoru policistů či hasičů považují za logické. „Jsou to všechno pomáhající profese, tak proč by neměli mít všichni výsluhovou rentu?“ podotkla prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.

Stejně oceňují myšlenku, kterou vyslovil Andrej Babiš: „Myslím, že by možná mohly chodit dříve do důchodu.“ Podle sester je to důležité, zvláště když důchodový věk roste. „Já ani moje kolegyně si neumíme představit, že v šedesáti, pětašedesáti letech budeme pracovat na jednotce intenzivní péče,“ uvedla Petra Havrlíková.

Zní ale i kritika. Lékařská komora hovoří o absurdních krocích kabinetu. Míní, že pokud by měly sestry dostat nějaké výhody, na lékaře by se měly vztáhnout též. „Řešit nedostatek personálu tím, že personál pošlu dříve do důchodu, mi nepřijde adekvátní,“ dodal prezident ČLK Milan Kubek. Ostatně i lékařů je nedostatek, v nemocnicích jich podle komory chybí téměř tisíc.