Zdemolovaný McDonald's a desítky zraněných. Před 20 lety se pražská Global Street party zvrhla v brutální střety

Před 20 lety zažila Praha brutální střet policistů s radikály, kteří v centru rozbíjeli výlohy a rabovali obchody. Setkání mladých Global Street Party 98, které probíhalo na náměstí Míru, se totiž zvrhlo v otevřený střet s policií, při kterém utrpěly zranění desítky lidí, a to i těch, kteří se demonstrace vůbec nezúčastnili.

Podle organizátorů bylo záměrem akce upozornit na vzrůstající moc nadnárodních korporací a postupující globalizaci ekonomiky, což s sebou podle nich přináší některé negativní aspekty.

Protestu se však zúčastnilo řádově víc lidí, než policisté očekávali. Podle nich se mělo průvodu původně zúčastnit jen asi 250 lidí, nakonec ale na pochod Prahou vyrazil dvouapůltisícový dav.

Terčem útoků se staly výlohy nadnárodních řetězců – symbolem se stala zdemolovaná provozovna McDonald's ve Vodičkově ulici, kam anarchisté za běžného provozu vhodili skrz výlohu dlažební kostky nebo popelnici. 

Při zásahu utrpělo zranění několik desítek mladých demonstrantů, kromě toho také 17 zasahujících policistů. Od chování rabujícího davu se později distancovali organizátoři protestu i řada ekologických či neziskových organizací.

Desítky lidí si ovšem stěžovaly na brutalitu policejního zásahu. Vláda sice označila zásah policistů za přiměřený, tehdejší šéf sněmovny Miloš Zeman ovšem žádal prošetření všech zásahů policistů proti lidem stojícím na zastávkách či náhodným kolemjdoucím.