Ministerstvo chce, aby celníci mohli vyšetřovat trestnou činnost. ANO si buduje armádu, míní opozice

Ministerstvo financí opět navrhuje, aby celníci mohli vyšetřovat daňové trestné činy, k čemuž je nyní oprávněna pouze policie. Vyplývá to z návrhu novely zákona o celní správě a novely trestního řádu, kterou předložilo ministerstvo financí do připomínkového řízení. Kritici návrhu ale mluví o zbytečném rozmělňování kompetencí. Obávají se i možného vzniku rivality mezi policií a celníky.

Celníci by podle návrhu mohli vyšetřovat trestné činy od ledna 2021. Ministerstvo pro ně také požaduje rozšíření pravomocí na prověřování trestních oznámení i u dalších daní, nyní je to jen u DPH a spotřebních daní. Návrh chce dát celníkům také pravomoc prověřovat i trestné činy navazující na daňovou trestnou činnost, jako je například praní špinavých peněz.

Působnost pověřených celních útvarů by podle návrhu nebyla výlučná, ale společná s policií. „Autoritou, která v konkrétním případě určí, jaká složka se bude na úkonech v trestním řízení podílet, bude dozorující státní zástupce,“ stojí v předloze. 

Ministerstvo v materiálu opět poukazuje na to, že záměr souvisí s dlouhodobou koncepcí rozvoje celní správy, o níž se na ministerstvu diskutuje od roku 2007. Podle úřadu by se tím zjednodušilo, zrychlilo a zefektivnilo trestní řízení. 

Celníci mohou už nyní při odhalování daňové kriminality třeba nasazovat s povolením soudu odposlechy a provádět domovní kontroly. Po nashromáždění důkazů ale musí kauzy předat policistům. Až k soudu může policejní orgán celní správy věc dovést pouze v případech takzvaného zkráceného přípravného řízení. Pokud by návrh prošel, mohli by u daňových trestných činů vést celníci celé šetření včetně návrhu na obžalobu.

Většina sněmovních stran je proti

Předloha ale podporu zřejmě nezíská. Proti návrhu se v anketě ČTK vyslovili zástupci ČSSD i komunistů, kteří vedou rozhovory o podpoře vlády ANO. „Mám za to, že pokud možno nemají existovat paralelní policie, které by se mohly dostávat do vzájemných konfliktů anebo spolu soutěžit. Vhodnější cestou se mi zdá existence specializovaných útvarů uvnitř policie,“ uvedl šéf sněmovního klubu ČSSD Jan Chvojka.

„Celní správa může tyto věci už dnes prošetřovat v první fázi trestního řízení – dublovat ale roli policie nemusí být efektivní. Složky navíc mohou spolupracovat v rámci daňové Kobry,“ připomenul speciální jednotku, ve které policie s celníky spolupracuje, poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Podle zástupců středopravicových stran i Pirátů jde také o nesystémový krok. Vláda v demisi podle nich navíc nemá k takovým krokům ani mandát. Předseda Pirátů Ivan Bartoš by považoval za daleko efektivnější, aby při ministerstvu financí vznikl útvar, který bude řešit daňové úniky velkých korporací. „Lidi, kteří mají zkušenosti z celní správy, by tam nabral,“ poznamenal.

Celní správa
Zdroj: ČT24

ODS považuje jakékoliv další rozšiřování pravomocí celníků za nebezpečné. „Šlo by o budování alternativní policie, konkurence k tomuto represivnímu orgánu. Důvěřuji v této problematice Policii ČR,“ uvedl poslanec ODS Jan Skopeček. Lze podle něj jen domýšlet, jakou má návrh souvislost s personálními změnami při reorganizaci policie a konflikty v předchozí vládní koalici. 

Podle předsedy SPD Tomia Okamury jde o odbornou záležitost, kterou je třeba prodiskutovat. „Faktem je, že finanční delikty v historii šetřila finanční správa, a to právě kvůli specifické odbornosti nutné pro porozumění finančním kauzám,“ myslí si.

Kritici se báli koncentrace moci v rukou Babiše

Ministerstvo přišlo s návrhem už v srpnu 2016, kdy byl současný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ministrem financí. Tehdy k návrhu uvedlo, že obdobná situace jako v Česku, kdy celníci figurují pouze v přípravném řízení, je i v Irsku, Bulharsku, Švédsku nebo Nizozemsku. Naopak u všech sousedů Česka, ale například i ve Finsku, Francii, Itálii, Řecku nebo v Maďarsku se celníci účastní celního řízení v dalších fázích vyšetřování. 

Nakonec ale tehdy úřad od návrhu ustoupil, protože pro něj nezískal podporu v tehdejší sněmovně. Proti byla opozice, ale i vládní ČSSD. Tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chtěl místo rozšíření pravomocí celníků vytvořit speciální útvar – finanční policii. Upozorňoval navíc, že návrh jde i proti práci daňové kobry.

Opozice se tehdy obávala hlavně velkého posílení moci ministra financí. „Ministr Babiš si vytváří svoji vlastní policejní složku, a to, nutno říct, složku bohatě vybavenou a dost schopnou,“ uvedl tehdy například místopředseda strany Úsvit – národní koalice Martin Lank.

Návrh naopak podpořil prezident Miloš Zeman. „Pokud celníci budou rovněž stíhat daňové úniky stejně jako finanční policie, bude to jenom dobře, protože tady budeme mít dva soutěžící útvary,“ prohlásil v srpnu 2016.