Rekordy padly na stovce míst, bylo skoro 29 stupňů. Teplo vydrží i o víkendu

Události: V Česku znovu padaly teplotní rekordy (zdroj: ČT24)

V pátek v Česku znovu padaly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Praze na Karlově, kde meteorologové naměřili 28,6 stupně Celsia. Teplotní maxima pro 20. duben padla na stovce ze 148 stanic, které měří alespoň tři desetiletí. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Teplé počasí bude podle meteorologů pokračovat i o víkendu, pak přijde mírné ochlazení a objeví se i srážky.

Přes 28 stupňů se teplota dostala kromě pražského Karlova také v Plzni-Bolevci, kde bylo 28,4 stupně Celsia. O jednu desetinu méně naměřili v Doksanech.

„Z celkového počtu 11 stanic měřících sto a více let byl nejteplejší 20. duben na osmi z nich,“ uvedl meteorolog Pavel Šimandl. Na šesti z těchto stanic padl rekord pocházející z roku 1962.

Přepisovat žebříček teplotních maxim budou i meteorologové v pražském Klementinu, kde v 15 hodin naměřili 26,1 stupně. Konečná hodnota nového rekordu ale bude známa až v sobotu ráno. 

Velmi teplý byl už čtvrtek, kdy rekordy pro 19. duben padly na 41 stanicích měřících déle než třicet let. Nejtepleji bylo v Brně-Žabovřeskách, kde naměřili 26,5 stupně. Teplo bylo navzdory názvu i v Lednici na Břeclavsku, kde s 25,9 stupně padl rekord z roku 1962.

Počasí o víkendu
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

V sobotu se nejvyšší teploty budou pohybovat mezi 24 až 28 stupni. Bude jasno až polojasno, odpoledne a večer se mohou ojediněle objevit přeháňky. Na horách bude kolem 18 stupňů, na Šumavě až 22 stupňů. 

V neděli se zhruba o dva stupně ochladí, teploty budou mezi 22 až 26 stupni. Stále bude jasno nebo polojasno, v Čechách místy i oblačno a odpoledne ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami.

Lidé by si o víkendu měli dát pozor na delší pobyt na slunci. UV index dosáhne poměrně vysokých hodnot. Je proto vhodné používat sluneční brýle, opalovací krém a pokrývku hlavy.

UV index
Zdroj: ČT24

Po víkendu dojde k mírnému ochlazení a častěji se objeví i srážky. V pondělí bude polojasno až oblačno, postupně ale bude mraků přibývat a na většině území se objeví přeháňky, místy i bouřky. Teploty dosáhnou 19 až 23 stupňů, jen na jihovýchodě bude až 26 stupňů. Kolem 20 stupňů se teploty udrží i v dalších dvou dnech, výraznější ochlazení zřejmě přijde až ve čtvrtek.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24/ČHMÚ