Kauza Rath – nová jména, nové odposlechy

Praha – Případ kolem Davida Ratha se v posledních dnech rozrůstá. Kvůli podezření z korupce při dodávání vybavení některých středočeských nemocnic policie začala vyšetřovat vedení firmy Metrostav. To prozatím vinu odmítá a tvrdí, že se hodlá právně bránit. Deník Mladá fronta DNES ale zveřejnil část policejních odposlechů, ve kterých „nešikovně“ hovoří o zakázkách s ředitelem firmy Pavlem Pilátem Kateřina Pancová.

Generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát a jeho obchodní náměstek Jiří Anděl jsou noví obvinění v případu Rath a spol. Detektivové je kromě jiného podezírají, že přijali úplatek a sami korumpovali. Podle kriminalistů spolupracovali kromě bývalého hejtmana i s dalšími obžalovanými: právě Kateřinou Pancovou a jejím partnerem Petrem Kottem. „My jsme včera říkali, že až do vyšetření případu se nebudeme ke kauze vyjadřovat,“ vzkázal mluvčí Metrostavu František Polák.

Z policejních odposlechů (MF DNES, 9. 10. 2013):

  • Pancová: „(…) já už se domluvila i s inženýrem Andělem. (…) mám někdy pocit, že trošku mu vopravdu šibe v hlavě. (…) ty lidi ztrácej obezřetnost.“
  • Pilát: „Ne, ne, já jim to říkám co měsíc. Ať neblbnou a nevyprávěj do telefonu.“
  • Pancová: „Čili na začátku příštího týdne bude podepsaný óčko, všecko v pořádku.“

(Zakázka v kolínské nemocnici se týkala výstavby pavilonu O. Tendr byl ale po Rathově zatčení zrušen a se stavbou se vůbec nezačalo.)

Nové odposlechy v kauze Rath (zdroj: ČT24)

Policie celkem osm firem a devítku lidí stíhá pro přijetí úplatku, podplacení, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. „Trestná činnost měla být páchána převážně na území Středočeského kraje a zdejší státní zastupitelství ve věci vykonává dozor vzhledem k výši škody, která v jejím rámci mohla být způsobena finančním zájmům Evropské unie,“ uvedlo Vrchní státní zastupitelství v Praze na svém webu.

  • Pancová: „Takže další věc. Cé dvojka. (…) V podstatě je to 227 bez DPH, včetně DPH je to 270.“
  • Pilát: „Hmmm.“
  • Pancová: „Čili teď to jde na zastupitelstvo.“
  • Pilát: „Jasně. (…)“
  • Pancová: „Ještě tady to mám, deset to je todle, šest to je todle, kdy se potkáme my spolu?“

Další obvinění je taktický nátlak na klienta, tvrdí advokát Ratha 

V souvislosti se zakázkami s firmou Metrostav přibylo nové obvinění také samotnému Rathovi. Přitom by v budoucnu mohlo být vedeno jako samostatný proces. Rathův obhájce Roman Jelínek řekl serveru iDNES.cz, že jde podle něho o taktiku a cílené vyvíjení tlaku na obhajobu. „Souběžně vedená trestní řízení vždy zvyšují tlak na psychiku klienta a mohou oslabit jeho schopnost účinně se hájit,“ řekl serveru Jelínek.

Jedním z faktů, kterého policie v nátlaku využívá, je podle Jelínka i neustálá přítomnost Ratha ve vazbě, což komplikuje průběžnou přípravu obhajoby. Minulý týden přitom Krajský soud v Praze už počtvrté zamítl žádost Ratha o propuštění vazby – celkově už Rath podal 8 neúspěšných žádostí.

Podle Jelínka jde o doklad účelového vyšetřování, kdy soudy nechtějí přihlížet k desítkám námitek proti způsobu vedení trestního řízení. „Soud osmkrát zamítl žádost klienta o propuštění z vazby na svobodu. Přesto se našel soudce Wažik, který opakovaně žádosti vyhověl,“ namítl pro iDNES.cz Jelínek. Odkazuje tím na případ z loňského srpna, kdy soudce Okresního soudu pro Prahu-východ Jiří Wažik podmínil zrušení vazby kaucí ve výši 14 milionů korun. Proti tomu se ale následně odvolal státní zástupce. Odvolací soud mu následně vyhověl. Podobný průběh se zopakoval letos v březnu - pouze s dvoumilionovou kaucí.

Policie si ověřila váhy: krabice s vínem má o 3 kila více než krabice peněz

Policie mezitím zjišťovala rozdíl mezi krabicí s šesti láhvemi vína a sedmi miliony korun v bankovkách. Víno vážilo osm kilogramů, peníze o tři méně. Podle Rathova advokáta Adama Černého nemohl klient tušit, že je uvnitř hotovost už jen kvůli tomu, že láhve vína údajně necinkaly. Řekl to dnes před Krajským soudem, který kauzu projednává a kde se protokol o pokusu četl.

Policisté zadrželi Ratha loni v polovině května v Rudné u Prahy. Tehdejší politik tvrdil, že je v ní víno, byla ale plná peněz. Podle žalobce Petra Jiráta bylo sedm milionů korun úplatek, což Rath odmítá.

Vyšetřovací pokus z loňského prosince se podle protokolu odehrál v Praze v České národní bance, byli u něj policisté i advokáti. „Účelem bylo zjistit a zaznamenat skutečnou váhu hotovosti sedm milionů korun v bankovkách a krabice se šesti láhvemi vína,“ četl z protokolu soudce Robert Pacovský.