Oslepnutí na dně sklenky. Na televizní obrazovky míří film Metanol

Reportáž: Série metanolových otrav vstoupila do světa filmu (zdroj: ČT24)

Ve Zlíně se představil nový film České televize Metanol. Dvoudílný hraný snímek je inspirovaný jedním z největších a taky nejtragičtějších kriminálních případů v zemi. Desítky lidí připravila o život nebo zdraví lihovina s příměsí jedovatého metylalkoholu. Kauza odstartovala na konci léta 2012. Autorkou scénáře filmu je Lenka Szántó, režírovala ho Tereza Kopáčová.

Hlavní linkou příběhu jsou skutečné události; autorku scénáře Lenku Szántó inspiroval jeden z největších kriminálních případů v Česku, kdy míchači a distributoři poslali do prodeje tisíce litrů jedovatého alkoholu. Chtěli na něm zbohatnout. „Fikce je to do určité míry. To, co se zdá jako nejabsurdnější detail, ten většinou nejvíc odpovídá pravdě,“ vysvětlil producent Michal Reitler.

„Metanol přitahuje zvědavost novináře a ve scenáristovi spustí touhu najít v tragédii smysl. Když se cítíte být obojím a jednou nahlédnete do událostí za časů prohibice v Česku, už se nedokážete dívat jinam,“ řekla už na začátku natáčení autorka scénáře Lenka Szántó.

Natáčení pomáhal i žalobce

Filmovému štábu pomáhali i sami účastníci téměř šest let starých událostí. Například státní zástupce, který byl tehdy u dopadení hlavního organizátora byznysu. „Našel ho pes, on vybíhal ven, na nás. Byla to poměrně dramatická situace,“ popsal státní zástupce a poradce filmu Roman Kafka.

Ukázka z natáčení a z filmu Metanol (zdroj: ČT24)

Reportér České televize Josef Kvasnička, který kauzu sledoval, hraje sám sebe. „Být u odhalování případu, který prakticky rozvrátil v tu chvíli celou republiku, poškodil obrovské množství lidí, to je věc, na kterou se nezapomíná,“ řekl Josef Kvasnička.

Spletitý případ ale filmaři museli zjednodušit, jména mají postavy změněná, včetně hlavních viníků. Dva z nich soud poslal do vězení na doživotí.