Čtyřicetimilionovým odškodným pro Čechy unesené v Libanonu se bude znovu zabývat soud

Češi unesení v Libanonu budou od státu znovu požadovat odškodné ve výši 40 milionů korun. To jim v lednu zamítl Obvodní soud pro Prahu 1. Čtyři unesení muži se proti rozsudku odvolali. V žalobě tvrdili, že Česká republika v jejich případu selhala a mohla únosu zabránit. Česká televize informaci zjistila z justiční databáze.

Informaci potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1. „Čtyři žalobci podali blanketní odvolání, které dodatečně odůvodní,“ řekla Alena Novotná. Případem se tedy bude zabývat Městský soud v Praze. Žalobu podali čtyři z pěti unesených Čechů: advokát Jan Švarc, překladatel Adam Homsi a novináři Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň. Švarc všechny ostatní v případu zastupuje.

V žalobě napadli způsob, jakým ministerstva financí, vnitra, spravedlnosti a zahraničí nebo orgány pod ně spadající rozhodly v jejich případě. Nesouhlasili s rozhodnutím, podle kterého jednotlivá ministerstva zamítla jejich žádost o odškodnění ve výši 40 milionů korun. Z pětice unesených nepožadoval odškodnění jen vojenský zpravodajec Martin Psík.

Libanonská policie našla auto pětice mužů 18. července 2015 v údolí Bikáa nedaleko syrských hranic. Později potvrdila totožnost unesených. V zajetí byli 199 dní.

Propojené případy

Libanonská média tehdy upozornila na souvislost únosu s případem trojice údajných spolupracovníků teroristů, kterou v dubnu 2014 zadrželi v Praze a která čekala na vydání do USA. Tu tvořili Libanonec s ukrajinským pasem Alí Fajád, jehož zastupoval jeden z unesených, Faouzi Jaber z Pobřeží slonoviny a Chálid Marabí, státní příslušník Pobřeží slonoviny a Libanonu.

Pětice Čechů podle informací některých médií padla do léčky připravené libanonskou tajnou službou, která chtěla dostat z Česka svého pracovníka Alího Fajáda. To se nakonec skutečně stalo.