Mezinárodní den Romů: Odbourat zažité stereotypy prý potrvá desítky let

Narovnání vztahů mezi Romy a většinovou společností je úkol na desítky let, míní zástupce náměstkyně vládní sekce pro lidská práva David Beňák. Chybějící vzájemné porozumění mezi Romy a českou populací bylo jedním z témat pondělního setkání k Mezinárodnímu dni Romů, které v Černínském paláci hostil ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO). Pozváni byli významní aktivisté, podnikatelé, právníci nebo redaktoři. Některé z dnešních hostů zachytil ve svém projektu Romarising o úspěšných českých Romech už před 13 lety americký fotograf Evans Wyatt.

Podle Stropnického často plynou problémy v soužití z toho, že lidé se nechávají ovládat předsudky. „Takové ty zkratky a zjednodušování a generalizování - udělám třeba jednu nedobrou životní zkušenost s nějakým Romem, tak automaticky všichni jsou špatní - to myslím občas nastává a to by nemělo být,“ uvedl šéf české diplomacie. Pro zlepšení vztahů je podle něj třeba především vzájemné porozumění a velkorysost.

Podle Beňáka je pozitivní, že na obou stranách jsou lidé, kteří věří tomu, že má smysl pracovat na narovnání konfliktů. Uznal však, že zažité negativní stereotypy se daří odbourávat jen pomalu. „Deset nebo dvacet let v tomto smyslu není žádná doba,“ podotkl. 

Setkání s přibližně dvaceti Romy z různých regionů a různých profesí se účastnil také ministr spravedlnosti a předseda Rady vlády pro národnostní menšiny Robert Pelikán (ANO). „Je důležité ukázat, že Romové jsou také lidé z masa a kostí. Lidé, kteří jsou zajímaví, a stojí za to s nimi poobědvat a popovídat si,“ uvedl končící ministr.

Mezinárodní den Romů připadá na 8. dubna a připomíná sounáležitost Romů z celého světa, jejich společný původ, historii, kulturu a tradice. „Jsme národ, máme své tradice, v Evropě žijeme více než tisíc let a jsme její součástí,“ upozorňuje Beňák. Romové používají také svou vlajku a mají hymnu. Svátek byl ustaven v roce 1990. V Česku ho vyvěšením romské vlajky připomínají i některé ambasády.

Vydáno pod