Důvěra vůči médiím vzrostla. Z institucí Češi nejvíce věří armádě a policii

Lidé podle nového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z března důvěřují institucím více než před půl rokem. Nejradikálnějšímu vzrůstu důvěry se těší tisk (devět procentních bodů), televize (osm procentních bodů) a rádio (šest procentních bodů). Nejdůvěryhodnější zůstávají armáda a policie.

Oproti minulému průzkumu z loňského října si polepšily všechny instituce. Za médii se největšímu vzrůstu důvěry těší i průzkumy veřejného mínění a neziskové organizace. O tři a méně procentních bodů vzrostla důvěra u armády, soudů, internetu, odborů, policie a církví.

V absolutním vyjádření jsou stále nejdůvěryhodnějšími institucemi armáda a policie, kterým věří asi dvě třetiny lidí. Nadpoloviční většina respondentů pak vyjádřila důvěru soudům, bankám a rádiím. Důvěra mírně převažuje nad nedůvěrou u výzkumů veřejného mínění, internetu a odborů.

I když si televize, tisk a neziskové organizace polepšily, stále jim nedůvěřuje více než polovina lidí. V případě církví jsou to dokonce dvě třetiny respondentů. Důvěru ke klasickým médiím častěji vyjadřovali mladí do 19 let, studenti a lidé se základním vzděláním.

Z výzkumu vyplývá, že ti respondenti, kteří hodnotí lépe svou životní úroveň, zároveň v průměru obecně více důvěřují zkoumaným institucím. Tento vzorec se opakuje i u důvěry v politické hráče. 

Vydáno pod