Největší cvičení záložáků v dějinách armády začalo. Ukazuje, co dělat po teroristickém útoku

Měsíc potrvá cvičení armádních aktivních záloh, které začalo v úterý. Účastní se ho 1400 záložníků z celkem čtrnácti pěších rot po celém Česku. Působit budou ve vojenských újezdech Hradiště a Libavá a v prostorech taktického letectva Čáslav. Spolu s policií je čeká hlídkování ve městech a v příhraničních oblastech a také střežení objektů důležitých pro obranu státu.

Akce s názvem Hradba 2018 je největším cvičením aktivních záloh v historii české armády. Jeho námětem jsou současné bezpečnostní hrozby, včetně migrační krize nebo terorismu.

„Během cvičení bude simulována situace, která fakticky nastala po teroristických útocích v některých členských státech EU na jaře 2016, kdy vláda povolala vojáky v činné službě k plnění úkolů policie,“ uvedl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Cvičení však podle něj nereaguje na aktuální změnu bezpečnostní situace v zemi. „Využití aktivní zálohy ve společných hlídkách je v praxi spojeno s řadou změn ve velení, spojení, instruktážích a dalších logistických záležitostech a je velmi žádoucí si je procvičit,“ doplnil Vondrášek s tím, že příslušníci záloh při cvičení nebudou mít kompetence policisty ani policejní pásku na rukávu.

Cílem je prověřit schopnost nasazení

Cvičením prochází aktivní zálohy při krajských vojenských velitelstvích. Z toho jihomoravského vyrazilo celkem 92 mužů a tři ženy. „Nejprve proběhne tzv. stmelení zahrnující taktickou, střeleckou a topografickou přípravu anebo školení ochrany proti zbraním hromadného ničení,“ přiblížil ředitel Krajského vojenského velitelství Brno Radek Černý.  

Poté se skupina přesune do civilního prostoru. Lidé mohou záložáky potkat při smíšených hlídkách s policií a jednotlivá krajská velitelství pořádají také návštěvní dny.

„S sebou mám hlavně věci, abych vydržel ve všech podmínkách, které nás můžou potkat,“ uvedl Roman Machain, který je v aktivní záloze pátým rokem. „Přihlásil jsem se, protože jsem chtěl zjistit, jak armáda přesně funguje a co já osobně jsem jí schopen dát,“ dodal v civilu učitel matematiky na gymnáziu v Kyjově.

Za účast na vojenském cvičení dostávají příslušníci aktivní zálohy odměny, které mají alespoň částečně kompenzovat plat v zaměstnání. Konkrétní výše se vypočítává poměrně podle počtu dnů služby.

Fotogalerie z předchozího cvičení:

Armáda chce mít pět tisíc záložníků

Členové záloh budou působit v osmi krajích až do konce dubna. „Současně budou cvičit tři až čtyři jednotky, které se budou střídat v desetidenních blocích,“ uvedlo ministerstvo. Poprvé se cvičení Hradba uskutečnilo v roce 2016 za účasti více než 1100 příslušníků aktivních záloh.

K 1. březnu sloužilo v aktivní záloze 2387 lidí, z toho 183 žen. Cílem české armády je přitom mít letos v aktivní záloze 2400 členů a do roku 2025 tento počet navýšit na nejméně pět tisíc.