Díky novele dostanou záložáci víc peněz. Musí ale strávit víc času cvičením

Události: Aktivní zálohy dostanou víc peněz, musí ale víc odsloužit (zdroj: ČT24)

Vojáky v aktivních zálohách čekají vyšší odměny za účast na vojenském cvičení, zajišťuje je novela branných zákonů, která vstupuje v platnost od začátku letošního října. Odměny mají alespoň částečně kompenzovat plat v zaměstnání. Jejich zvýšení by mělo podle zdůvodnění zajistit, aby vojákům v aktivních zálohách neklesly kvůli výkonu činné služby celkové příjmy. Zároveň zákon nově prodlužuje délku cvičení, takzvaní záložáci mohou být povoláni až na šest týdnů, místo současných čtyř.

Podle předkladatelů by vyšší odměny mohly přilákat do aktivních záloh i lidi s praxí, a tudíž s vyššími platy, než jaké jsou na základních pozicích v ozbrojených silách. Podle novely poroste odměna za působení v aktivních zálohách s přibývajícími lety.

„Výše odměny je závislá na délce služby. To znamená, že největší odměnu mají aktivní záložáci, kteří jsou v aktivní záloze 13 let a víc. A to je těch 340 korun za den na cvičení,“ uvedl poradce náčelníka Generálního štábu AČR Ludvík Cimburek.

Po dvou letech zařazení v aktivních zálohách stoupne odměna o dvě pětiny, po čtyřech letech o desetinu a následně o další desetinu po každých třech letech až do výše 80 procent, kterou vojákovi v aktivní záloze přiděluje novela nejdříve po 13 letech.

Sedm dní cvičení jako podmínka roční odměny

Podmínkou výplaty této zvýšené části odměny je ale výkon vojenské činné služby v pravidelném vojenském cvičení nebo v operačním nasazení. Konkrétní výše odměny se vypočítává poměrně podle počtu dnů služby.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Předloha mění i další části branných zákonů účinných od loňského července, aby podle autorů naplnily očekávané cíle. Aby měl příslušník nárok na roční odměnu 18 tisíc korun, musí na vojenské cvičení alespoň sedm dní v roce. Dosud mu stačil jeden den.

Novela zpřesní druhy vojenských cvičení a jednotně stanoví délku pravidelného cvičení pro všechny vojáky v aktivní záloze na nejvýše šest týdnů ročně. K nástupu na ceremoniální cvičení nebude nutná lékařská prohlídka, postačí písemné prohlášení vojáka o zdravotním stavu. Novela bude účinná od měsíce následujícího po jejím zveřejnění ve sbírce.

Záložáků rychle přibývá

Počet vojáků v aktivních zálohách v posledních měsících výrazně roste. Zatímco v lednu 2017 evidovala armáda 1488 vojáků v aktivní záloze, v září už jich bylo o 566 víc. To představuje za 9 měsíců přírůstek o více než třetinu z původního počtu. A přibývat má i profesionálních vojáků. Dnes jich v armádě slouží 23 tisíc, ale stále chybí letecký personál, strojníci i kuchaři, stejně jako lidi na resortu obrany.

Končící kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) připravil doporučení pro své nástupce, vyzdvihl především navýšení výdajů na obranu. Podle vládních doporučení to zefektivní opatření proti terorismu nebo kybernetickým útokům. Armáda potřebuje i techniku jako třeba dva letouny CASA nebo obrněné vozy.

Vydáno pod