Melodie hymny zmizela, úprava je necitlivá a sebestředná, hodnotí hudební publicista

Události, komentáře: Spor o novou podobu hymny (zdroj: ČT24)

Česká hymna by se mohla změnit, současná verze je moc krátká a málo majestátní, tvrdí Český olympijský výbor. Tři nová provedení v podání skladatele Miloše Boka se ale setkala převážně s kritikou. Například hudební publicista Boris Klepal označil v Událostech, komentářích nové aranžmá za megalomanské, necitlivé a sebestředné. Šéf výboru Jiří Kejval ale tvrdí, že chtěl o hymně hlavně otevřít debatu.

„Pokud hovoříme o hudební stránce, tak ta se mi nelíbí. Nelíbí se mi v tom, že je necitlivá k tomu základu. Já to vnímám jako skladbu, kterou Miloš Bok napsal na motivy původní skladby Škroupovy a dopsal do ní megalomanské aranžmá, pod kterým se původní skladba úplně ztrácí. A taky se tam ztrácí funkce hymny, že si ji lidi můžou zazpívat. U tohohle si ji asi moc nezazpívají,“ míní hudební publicista Boris Klepal.

Škroupova melodie je podle něj „ztracená pod nánosem aranžmá, které je strašlivě komplikované“. Podle Klepala se dá debatovat o tom, zda je nová verze hudebně zdařilá, pokud by se měla hrát na koncertech. Pochybuje však, že by dobře fungovala třeba na stadionech, jak si přeje olympijský výbor.

Šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval, který si nahrání nových verzí hymny objednal, uvádí jako jeden z důvodů pro změnu to, že je její současná podoba příliš krátká. V současnosti má hymna podle něj asi 69 vteřin, což je málo.

„Většina zahraničních hymen je podstatně delší, třeba Marseillaisa má pět minut, italská hymna čtyři minuty. Takže se to zkracuje a je úzus, že hymna při sportovních událostech není delší než 75 vteřin. Všechny státní hymny musí být zkrácené. Až na tu českou, která nedosahuje ani těch 75 vteřin,“ říká Kejval.

Kejval: Hymna by mohla mít i druhou sloku

Letošní 100. výročí vzniku Československa je podle Kejvala ideální dobou na otevření debaty o hymně. „Neříkáme, že se má předělávat. Říkáme: pojďme o tom diskutovat, pojďme si říkat, jaký máme vztah k české hymně, pojďme si říkat, proč se tak málo pouští. Vysílá se pouze při sportovních přenosech, u příležitosti Nového roku nebo 28. října. Jsou státy, kde když přijdou děti ráno do školy, tak se začíná státní hymnou,“ podotýká Kejval.

Podle něj se má diskutovat i o tom, proč má česká hymna jen jednu sloku, i když původní text měl sloky dvě. „Odpověď na otázku ‚kde domov můj' není ‚a to je ta země česká', ale ‚mezi Čechy domov můj', což je poslední verš druhé sloky, kterou nikdo nezná. Kdyby si dneska lidi přečetli druhou sloku, tak by to bylo docela fajn,“ míní šéf olympijského výboru.

Druhá sloka písně Kde domov můj
Zdroj: ČT24

„Samozřejmě jsou tam velké archaismy, je to téměř 200 let starý text od Josefa Kajetána Tyla, třeba slovo ‚plémě' se už nepoužívá a je to složitý text. A ani moc nejde si to zazpívat, to je taky složité,“ připouští Kejval výhrady k druhé sloce.

Podle hudebního publicisty Klepala je ale otázkou, proč o hymně debatovat a zda o to veřejnost vůbec stojí. „Můžeme debatovat i o druhé sloce, jestli máme zpívat o ‚kraji Bohu milém' v této ateistické zemi a podobně. Můžeme se bavit i o tom, jestli by hymna neměla být třeba ještě tradičnější, jestli by její nové aranžmá neměl napsat někdo, kdo umí napsat krásný sbor a jestli by neměla být třeba sborově zpívaná, protože sbory jsou u nás velká tradice.“

Cítím v tom megalomanii, říká publicista

Skladatel Miloš Bok mluvil o tom, že jeho návrh je úplnější a svižnější skladba. „Já v tom necítím moc svižnosti, cítím v tom spíš megalomanii,“ oponuje Klepal. Odmítá i srovnání s Gustavem Mahlerem, které autor při představování použil.

„Těžko se to s Mahlerem srovnává, snad v té mohutnosti, kterou se to snaží vyvolat,“ dodává publicista. Výsledné Bokovo dílo označuje za necitlivé a sebestředné.

Šéfovi českých olympioniků převážně kritické reakce prý nevadí. „Mě ani neirituje, že se to někomu nelíbí. Já jsem to ani neočekával. Popravdě řečeno, poprvé, když já jsem tuhle variantu slyšel, tak jsem byl taky trošku zmatený. Protože když celý život slyšíte jednu verzi nějaké písničky, a potom slyšíte něco jiného, tak si na to musíte zvyknout, musíte o tom přemýšlet,“ uvedl Kejval.

Hudební publicista se domnívá, že buď se olympijskému výboru podaří debatu o hymně nastartovat a lidé o ní začnou více přemýšlet, nebo věc brzy vyšumí, protože to pro nikoho nebude tématem. „Lidi se teď rozčílí, ale třeba na to za dva dny zapomenou, protože přijde zase nějaké jiná aféra,“ dodává Boris Klepal.