„Opakoval, že jsme ti, kteří se v chemii vyznají,“ nechápe Stropnický řeči ruského velvyslance o novičoku

Martin Stropnický: Ruské tvrzení je naprosto mimo realitu (zdroj: ČT24)

Ruský velvyslanec předvolaný na ministerstvo zahraničí zopakoval podle ministra Martina Stropnického (ANO) ruské stanovisko, ze kterého vyplývá, že toxická látka novičok použitá k útoku v Londýně mohla pocházet z Česka. Ministr Stropnický však odmítl, že by se taková látka v českých vojenských zařízeních vyskytovala. Ruské tvrzení je podle něj mimo realitu.

S ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským se v Černínském paláci sešel náměstek ministra Ivo Šrámek. „Hovor nebyl emotivní, byl věcný. Pan velvyslanec vyslechl naše výhrady,“ řekl k průběhu setkání ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický.

Zmejevskij však podle něj zároveň zopakoval ruský postoj. „Opakoval větu o tom, že jsme ti, kteří se v chemii vyznají, a podle jejich zdrojů s nějakými látkami pracujeme,“ dodal.

Stropnický vyloučil, že by Česko mělo s toxickým novičokem cokoli společného. „To tvrzení je naprosto mimo realitu. Vychází patrně z toho, že máme určitou tradici chemických vojsk. Kdysi dávno, za Varšavské smlouvy, to byla naše specializace. (…) S určitými látkami se laboratorně pracuje, abychom byli obranyschopní, ale s novičokem to nemá nic společného. Takže tato zkratka nebo hyperbola nebo jak to nazvat – musím říci lživá – je úplně bezpředmětná,“ dodal.

Ministr zahraničních věcí zároveň zdůraznil, že vztahy s Ruskem „nejsou na úrovni, kterou bychom rádi viděli“, a obvinění, které z Moskvy zaznělo „nepřispívá k narovnání nebo zlepšení“. Stropnický zdůraznil, že jednání velvyslance s náměstkem ukazuje na velký význam, který Praha ruským tvrzením přikládá.

Dalším krokem by již bylo předvolání velvyslance přímo do ministrovy kanceláře. „Doufám, že k němu nedojde, že ruská strana začne s britskou spolupracovat a že se to uvede na kredibilní pravou míru,“ řekl. 

Na ruské prohlášení o možném českém původu novičoku použitého v Londýně reagoval také premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Jde podle něj o absolutně lživý výrok. 

Mluvčí ruské diplomacie minulý týden řekla, že Česko, Slovensko, Švédsko nebo Velká Británie jsou podle Moskvy nejpravděpodobnějším zdrojem látky novičok. Ta podle britských vyšetřovatelů otrávila zběhlého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, kteří jsou v kritickém stavu. Londýn z činu obvinil Rusko, to reagovalo obviněním čtyř jiných států. Podle Martina Stropnického si ruského ambasadora předvolali i Švédové, naopak v Bratislavě má tamní ruský velvyslanec zatím klid.

Klid naopak nemají ruští diplomaté ve Velké Británii. Londýn jich po Skripalově otravě vyhostil 23. Britové sondovali možnost vyhoštění ruských diplomatů i v Česku, podle velvyslance Nicholase Archera „se dočkali velmi pozitivních slov“. Archer je přesvědčen, „že činy českých úřadů budou následovat“.

Martin Stropnický však o možnosti vyhostit ruské diplomaty nechtěl hovořit s tím, že je třeba vyhnout se přepjatým reakcím. Považuje za důležité, aby se na dalším postupu dohodly  všechny členské země Evropské unie a postupovaly koordinovaně.