Poslanec SPD pronajímá byty chudým, které jeho strana považuje za parazity. Vysoký nájem platí stát

Reportéři ČT: Drahé byty poslance SPD Lubomíra Volného (zdroj: ČT24)

Už pět let pronajímá poslanec a šéf moravskoslezské SPD Lubomír Volný byty chudým rodinám, o kterých jeho strana jinak ráda mluví jako o parazitech. Poslanec Volný od nich dostává nájemné, které zaplatí stát a které cenou odpovídá luxusnímu bydlení. Ve skutečnosti jde o byty podřadné kvality. Silvii Klekové z pořadu Reportéři ČT se podařilo do jednoho z nich nahlédnout pod podmínkou anonymity – nájemníci se totiž bojí, že by skončili na ulici. Stejně obávaný je Volný i jako krajský šéf Okamurovy strany.

Žádný člověk, který si tady koupí dům a chce ho pronajímat, to nedělá z dobré vůle. Prostě chce vydělat jako každý jiný podnikatel.
Markéta Vavříková
vedoucí terénních programů Společně-Jekhetane

Byty, které poslanec Volný (SPD) pronajímá chudým rodinám, stojí v ostravské vyloučené lokalitě Zadní Přívoz. Nájemníci z Božkovy ulice říkají, že na kameru mluvit nebudou: majitel by je podle nich mohl za jeden den vystěhovat.

Sám Volný byty reportérce ČT Klekové ukázat odmítl. „Ne, ne, vás z pořadu Reportéři ČT, kteří určujete, co sestříháte, jak sestříháte, jakou k tomu dáte hudbu… Já s vámi nepůjdu,“ vzkázal Volný. 

Činže jsou vysoké, doplatky na bydlení nájemníkům nestačí

Někteří nájemníci přesto promluvili. „Bydlíme tady pět roků v bytě 1+1. Jsme tu dvě. Platíme 11 tisíc,“ prozradila jedna z nájemnic. V jiném bytě 3+1 platí desetičlenná rodina Volnému i s poplatky 17 tisíc, o něco méně stojí prostorný byt 2+1. Ve dvou domech, které Volný koupil, bydlí celkem 5 partají.

„Kolem 16 tisíc je tady na tu lokalitu jeden z nejvyšších nájmů. Na vyloučenou lokalitu je to hodně,“ tvrdí bývalý romský asistent v Ostravě-Přívozu z organizace Romipen Dušan Červeňák.

Dům, který pronajímá poslanec SPD Volný
Zdroj: ČT24
Pojďme se k tomu postavit tak, aby to nebylo ode zdi ke zdi. V okamžiku, kdy zrušíte systém, který dneska funguje, který umožňuje, že ti lidé mají střechu nad hlavou, tak se o ty lidi budete muset postarat. Pokud nebudou bydlet v soukromí, protože soukromníci už tam ty nájemníky nebudou chtít, protože starosti, které s tím budou spojené, prostě se jim nevyplatí, tak v tom případě budete muset ty byty někde postavit.
Lubomír Volný
poslanec SPD a šéf moravskoslezské buňky hnutí, vyjádření na setkání starostů a poslanců v Ostravě

Obecní byty by přitom nájemníky vyšly asi na třetinu a ani tržní nájemné není tak vysoko, jak si Volný účtuje. Jeho nájemníkům pomáhá platit činži úřad práce. Dávky na bydlení jdou majiteli většinou přímo na účet. To ale nestačí a nájemníci bydlení doplácí z peněz, za které by si měli kupovat potraviny nebo oblečení. Některým tak zbydou měsíčně v peněžence zhruba dva tisíce korun.

„Samozřejmě nedostanou tolik, kolik je nájem. Pokud jim doplatek a příspěvek na bydlení nepokryje nájem, tak to lidé doplácí z příspěvku na živobytí. To jsou peníze na jídlo,“ potvrzuje vedoucí terénních programů Společně-Jekhetane Markéta Vavříková.

Vysoké ceny nájmů navíc neodpovídají stavu, v jakém byty jsou. „To bydlení je katastrofa. V bytech je plíseň, jsou špatné. Teď tam sice majitel vyměnil kotel nebo dělal něco s topením, tak se to zlepšilo,“ dodává Vavříková. Podle nájemníků je to ale všechno, co pro ně Volný udělal: „Neopravil nic, jen dal topení. Okna, podlahy, všechno to je stejné.“

Volný odmítá, že je obchodníkem s chudobou. „Máte pro ty lidi lepší variantu? Nastěhujte si je domů,“ řekl ČT.

Členové SPD Volného brání, bývalí členové hnutí ho kritizují

Česká televize požádala o vyjádření stranického šéfa Volného Tomia Okamuru (SPD), ten ale na dotazy nereagoval. Loni se však ke kauze vyjádřil v pořadu Interview ČT24.

„Já jsem se ho na tu konkrétní kauzu neptal, ale už dvakrát byl úspěšný ve volbách. A naši voliči vyhodnotili, že to je správný zástupce. Pan Volný opakovaně deklaroval, že je pro přeskupení sociálních dávek od parazitujících a nepřizpůsobivých směrem ke slušným lidem. Za to je zvolen. Já za ním v tomto opravdu stojím, protože z tohoto pohledu ho znám, že je velice neústupný v tomto,“ uvedl Okamura v listopadu 2017.

Lubomír Volný
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Také další členové hnutí šéfa svého regionálního klubu hájí. „Já vám k tomu řeknu jenom jednu věc, že v tomhle má pan Volný naprosto čisté svědomí. Jo, to je naprosto standardní věc. V programu máme právě přesun dávek od těch, kteří parazitují na systému, k těm, kteří dávky skutečně potřebují. Pan Volný to každopádně vysvětlil, je to vysvětleno na jeho Facebooku,“ prohlásil krajský zastupitel a místopředseda moravskoslezské pobočky hnutí SPD Marian Bojko.

V příspěvku na sociální síti Volný popsal, jak koupil v roce 2012 za necelé 2 miliony dům, začal ho pronajímat a jaké problémy s tím měl. V roce 2013 si pořídil další. Má úvěr a hypotéku.

Jeho podnikáním s chudobou jsou ale zaskočeni bývalí členové SPD, kteří právě kvůli Volnému hnutí opustili. „To byl pro mě naprostý šok. Byla jsem s ním téměř v každodenním kontaktu. A pan Volný mi celou dobu o tom pronajímání domů sociálně slabým mlčel,“ říká bývalá členka a koordinátorka moravskoslezské SPD Pavlína Matykiewiczová.

Pokud je to politik, který mluví o zneužívání sociálních dávek, který mluví o parazitech, a přitom praktikuje tento svůj byznys, tak je otázkou, kdo je tím parazitem a kdo zneužívá sociální systém.
Eliška Černá
Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita

Volný svým kolegům v SPD říkal, že je nezaměstnaný. „Denně jsme byli v kontaktu. Opakovaně říkal, že je evidovaný na úřadu práce a soudí se o alimenty. Vysvětloval nám, že těsně před tím, než se stal členem SPD, o práci přišel,“ říká dnes bývalý koordinátor a předseda SPD v regionu Andrzej Matykiewicz.

Kritik těch, kteří nepracují, vystupoval v kampani před krajskými volbami jako učitel. Přitom v letech 2015 a 2016 byl téměř rok v evidenci úřadu práce. V té době Volnému plynuly desetitisíce korun měsíčně z pronájmu jeho bytů. Podporu v nezaměstnanosti podle informací ČT nebral. Ovšem zda za něho v této době platil stát zdravotní pojištění, Volný nevysvětlil.

Šéf, který nesnesl kritiku a urážel členy hnutí

V době, kdy noví poslanci SPD včetně Volného slavili úspěch ve volbách, rezignovaly na své členství v hnutí Tomia Okamury desítky členů – jednadvacet lidí převážně z Havířova, dalších patnáct z Nového Jičína a odcházeli i lidé z Ostravy, Bruntálu nebo Karviné. Někteří byli ze strany také vyloučeni.

Podle bývalých členů moravskoslezské buňky byl Volný nekompromisní šéf. „Kdo šel proti jeho názoru, skončil. Já jsem prý vynášel interní informace. Pan Volný to bere jako vládu jediného člověka,“ vzpomíná bývalý koordinátor SPD Ostrava-Jih Petr Sikora.

Každý by měl říkat pravdu. SPD chce odvolatelnost a hmotnou odpovědnost politiků a soudců. Všude jsme jezdili po dědinách a vylepovali plakátky. Protože jsme tomu věřili. Teď jsme někteří tak zlomení, zklamaní.
Veronika Turská
bývalá koordinátorka SPD Havířov
Odvaha říkat ne parazitům, to je totální výsměch. Lidi se smějou, když vidí ty jeho dva domy v Božkově ulici. To je šílené.
Vladimír Machciník
bývalý koordinátor SPD Nový Jičín

„To byste museli zažít, jak se k nám choval na některých schůzích vulgárně. Po poslední konferenci byli vyškrtnuti čtyři lidé. Ani o tom nevěděli a byli nahrazeni jinými a žádná krajská konference už se nekonala,“ doplňuje další bývalý člen havířovského SPD Miroslav Krejčíř.

„Veškeré naše kritiky byly považovány za útok na vedení, útok na předsedu, porušování stanov. Následně jsme byli ponižováni, uráženi, dehonestováni,“ dodává bývalá havířovská koordinátorka SPD Veronika Turská.

Šéf moravskoslezské SPD Volný dnes tvrdí, že nouzi o zájemce nemá. „Máme 350 přihlášek, zrovna je zpracováváme. O budoucnost SPD se dnes opravdu nebojím,“ řekl. Podle bývalých členů SPD mělo hnutí v kraji 59 členů, Volný jim prý ale nechtěl upřesnit, kdo je člen strany a kdo jen čekatel bez možnosti hlasování.

Ani mluvčí SPD na otázky o počtu členů strany neodpověděla. Podle zpráv z médií má SPD 1200 členů, další tisíce jsou zájemci, kteří na členství čekají v některých případech až dva roky. Na prvním místě je i podle bývalých členů hnutí naprostá loajalita.

Odvolat Volného?

Po sporech s Volným se bývalí členové moravskoslezského SPD pokusili obrátit na centrálu. „Praha nás hodila přes palubu. Na náš dopis k rozhodčí komisi neodpověděli tři měsíce ani písmenko,“ shodují se dnes.

Podle Volného je běžné, že bývalí členové stran jsou nespokojeni s vedením těchto hnutí. „To se stává často, že potom do své bývalé strany poměrně neurvale zasahují,“ tvrdí Volný.

Jeho bývalí straničtí podřízení dnes volají v souladu s heslem SPD o odvolatelnosti politiků po konci poslance Volného. „Jako nezaměstnaný učitel parazitoval na sociálních dávkách z pronájmu dvou domů ve vyloučené lokalitě. Nejsme naivní, že nějakou peticí odstřelíme Volného, který už má politickou imunitu. Ale za ten pokus to stojí,“ dodává bývalý koordinátor SPD v Novém Jičíně Vladimír Machciník.