Policie našla po pěti dnech tělo muže, pod kterým se probořil led na Orlíku. Byl 40 metrů pod hladinou

Policie ve čtvrtek odpoledne našla tělo bruslaře, který se v sobotu 3. března probořil při bruslení na orlické nádrži. Tělo bylo v hloubce čtyřicet metrů. Podle policie se jedná o osmatřicetiletého muže z Kolínska.

„Policejní potápěči odvedli neuvěřitelnou práci, dnes odpoledne nalezli ve čtyřicetimetrové hloubce při opakované pátrací akci tělo bruslaře, který zmizel o víkendu pod ledem Orlické přehrady při bruslení,“ řekl ve čtvrtek jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Osmatřicetiletý muž se vydal v sobotu 3. března bruslit na Orlickou přehradu, poblíž Žďákovského mostu se s ním však prolomil led. 

Ve stejný den se na Orlické přehradě propadl led i s dalšími dvěma bruslaři. Zatímco ty vytáhli členové integračního záchranného sboru, po třetím od soboty až do čtvrtka pátraly tři týmy potápěčů. 

iReportér: Co dělat, když se pod vámi prolomí led? (zdroj: ČT24)

Jihočeští potápěči s kolegy z Brna a poříčního oddělení Slapy využili při pátrání i informace místních, které pomohly s určením místa. Nyní policie vyrozumívá rodinu tragicky zemřelého.

Nynější oteplení po silných mrazech minulého týdne způsobilo, že ledová pokrývka na vodních nádržích začala povolovat. Od 7. března je ukončený provoz na ledové magistrále na lipenské přehradě.

„Po oteplení se na led dostala voda a dráha není bezpečná,“ řekl ve středu mluvčí lipenského skiareálu Vojen Smíšek. Uzavřeny jsou okruhy u Lipna nad Vltavou i Frymburku. „Led je měkký a pro bruslení nevhodný, zároveň může začít praskat a vstup na něj může být nebezpečný. Apelujeme na bruslaře, aby brali v potaz zvýšená rizika a skutečně na led nechodili,“ řekl Smíšek.

Události ČT: Potápěči na Orlíku pátrali po bruslaři, který zmizel pod ledem (zdroj: ČT24)