Pro Zimolu je větším problémem Babišovo jméno ve svazcích StB než jeho stíhání

Zimola: Rozhodnutí soudu o evidenci Babiše ve svazcích StB mi vadí víc než jeho stíhání (zdroj: ČT24)

Pro statutárního místopředsedu ČSSD Jiřího Zimolu je při vyjednávání sociální demokracie o účasti v koaliční vládě významnější presumpce neviny než trestní stíhání premiéra v demisi a předsedy ANO Andreje Babiše. Za problém ovšem považuje rozhodnutí slovenského soudu ohledně evidence Babiše ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti, uvedl v Událostech, komentářích Zimola.

„Ptáte-li se na můj osobní názor, opakovaně jsem relativizoval ono trestní stíhání poukazem na presumpci neviny. Tuhle záležitoast opakuji a na ní trvám. Současně ale říkám, že pro mě je problémem rozhodnutí slovenského ústavního soudu ohledně evidence pana Babiše v registrech a já doufám, že s touhle záležitostí bude pan Babiš urychleně něco dělat,“ pronesl čerstvý místopředseda ČSSD.

Babiš už v polovině února řekl, že nepředpokládá, že by rozhodnutí slovenského soudu o jeho evidenci ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti nějak zkomplikovalo jednání při druhém pokusu o sestavení nové vlády. Zároveň zopakoval, že se hodlá bránit právní cestou proti tomu, že je veden jako spolupracovník někdejší československé tajné policie. Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl Babišovu žalobu, že je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie veden jako agent neoprávněně.

Jak zásadní je stíhání Babiše, rozhodnou všichni sociální demokraté

Nedávný sjezd ČSSD, který si do svého čela zvolil Jana Hamáčka a Zimolu druhým mužem strany, dal novému vedení mandát k vyjednávání o účasti v kabinetu. Delegáti přitom označili za zásadní problém, aby v kabinetu zasedla trestně stíhaná osoba, čímž mířili na Babiše a jeho obvinění v kauze Čapí hnízdo.

„My se tím usnesením řídíme, protože zatím žádné jiné není. Ale jeho součástí je i druhá část, která hovoří o tom, že zvolené vedení by se mělo pokusit vyjednávat. Co se mu podaří vyjednat, to potom předloží znovu sjezdu a celé členské základně,“ připomněl místopředseda ČSSD, že o dalším postupu po vyjednávání bude rozhodovat celá členská základna strany.

Zástupci hnutí ANO a ČSSD už jednali o druhém pokusu sestavit vládu s důvěrou poslanců. Sociální demokraté chtějí písemnou záruku, že je větší koaliční partner nebude přehlasovávat. „Pojistky chceme mít dvoustupňové,“ přiblížil Zimola.

Mluvil o pojistkách jak na úrovni vládního rozhodování, tak o pojistkách při hlasování ve sněmovně, aby v parlamentu fungovala spolupráce na koaliční bázi. Programová jednání o možné vládní spolupráci s ČSSD chce hnutí ANO uzavřít do poloviny března.