Noční mrazy nahrají vlekařům: Děla pojedou na horách naplno

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

V tomto týdnu se do Česka vrátí zima, teploty v noci mohou klesat i pod minus deset stupňů Celsia. V noci z pondělí na úterý platí dokonce kvůli mrazům výstraha ČHMÚ. Přes den se pak budou pohybovat kolem nuly. Sněžit má jen občas, místy ale bude zlobit náledí nebo mlhy. Školákům tento týden začal první turnus jarních prázdnin a lyžařské podmínky na horách budou optimální.

Během pondělí bude oblačno až zataženo, odpoledne a večer se má od severovýchodu vyjasňovat. Sněžit má jen občas, zejména na severu a severovýchodě Česka. Teploty přes den se budou pohybovat mezi -2 až +2 °C, v noci při vyjasnění ale může rtuť teploměru klesnout až na -14 stupňů Celsia.

Kvůli silnému mrazu vydali meteorologové výstrahu, která se týká Moravskoslezského kraje a také Jesenicka, Šumperska a Vsetínska od pondělních 22:00 do úterních 08:00. 

„V noci bude na severní Moravě a ve Slezsku postupně polojasno až jasno. Vát bude jen slabý proměnlivý vítr nebo bude klidno. Minimální teploty se budou pohybovat místy pod minus 12 stupňi Celsia, zejména v místech se sněhovou pokrývkou,“ varuje Český hydrometeorologický ústav.

V úterý má být jasno nebo skoro jasno, zrána se ale budou ojediněle tvořit mrznoucí mlhy. Během dne pak bude na jihu a východě přibývat oblačnost. Nejvyšší denní teploty budou v rozmezí -4 až 0 °C. V noci na středu pak klesnou teploty až k minus šesti stupňům, na severozápadě až k minus osmi stupňům.

Ve středu a ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, sněžit bude občas hlavně na východě Česka. Na jihovýchodní Moravě se pak může tvořit náledí. Teploty přes den budou v rozmezí -1 až 3 stupně Celsia, v noci pak mohou teploty klesat k minus pěti stupňům.

Předpověď počasí pro nejbližší dny
Zdroj: ČT24

Od pátku se začne znovu postupně vyjasňovat, na konci týdne tak mohou teploty v noci znovu klesat až k minus deseti stupňům. Ojediněle také může sněžit nebo se mohou tvořit mrznoucí mlhy.