Prezidentské volby přijdou stát na téměř půl miliardy korun

Prezidentské volby přijdou stát na téměř půl miliardy korun (zdroj: ČT24)

Náklady na letošní prezidentské volby budou podle odhadů ministerstva vnitra kolem 445 milionů korun. Částku resort ještě upřesňuje. Největší výdaje jsou na odměny členů okrskových volebních komisí. Desítky milionů stojí i tisk hlasovacích lístků.

Každý člen okrskové volební komise dostává odměnu ve výši 1300 korun, zapisovatelé dva tisíce korun a předseda komise ještě o sto korun víc. Za druhé kolo prezidentských voleb už ale dostanou členové komisí jen příplatek 200 korun, což se řadě lidí nelíbí. Liberecký kraj už kvůli tomu například zaslal ministrovi vnitra dopis s výzvou, aby se odměňování zvýšilo.

Stát platí i za poskytnuté volební místnosti. V pražské ZŠ Mendíků například pro volby pravidelně poskytují vždy pět místností. Za každou z nich letos dostali finanční kompenzaci tři tisíce korun. „Kromě toho, že zaplatíme energie, nám ještě zbydou peníze pro zaměstnance, kteří tyto dny organizují a přichystávají,“ uvedla ředitelka školy Jitka Poková.

Lístky za třicet milionů

Ministerstvo vnitra platí také tisk volebních materiálů a hlasovacích lístků. Ty se i pro druhé kolo tiskly ve stejném množství jako pro první a pro všech devět kandidátů. Výdaje tak dosáhly na více než třicet milionů korun.

Další náklady vyžaduje dohled a ostraha volebních místností. Zvýšená pozornost policie České republiky stojí téměř dvacet milionů korun. „Pokud by starostové měli zájem o nějakou zvýšenou činnost městských strážníků, tak je to plně v kompetenci dané obce a v jejich rozpočtu,“ dodala mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

Většinu výdajů ale obcím a krajům ministerstvo kompenzuje. Při těchto volbách vystoupají až na částku tři sta osmdesát pět milionů korun.