Politologové: Důstojná debata ukázala prezidentský potenciál kandidátů

Události, komentáře: Debata prezidentských kandidátů byla věcná a důstojná (zdroj: ČT24)

Debata dvou kandidátů na prezidenta v ČT – současné hlavy státu Miloše Zemana a bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše – byla věcná, důstojná a konečně opravdu prezidentská. Shodli se na tom hosté pořadu Události, komentáře z řad politologů a odborníků na komunikaci. A lidé dostali možnost nahlédnout, jakým způsobem chtějí kandidáti úřad zastávat, dodává své hodnocení jeden z hostů pořadu politolog Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Šaradín.

„Bylo důležité i to, že vidíme, jakým způsobem oba dva kandidáti, respektive u prezidenta to máme ověřeno z posledních pěti let, ale jakým způsobem ten úřad také budou zastávat. To si myslím, že bylo také věcně zodpovězeno,“ soudí Šaradín.

Podle politoložky z Vysoké školy ekonomické Vladimíry Dvořákové byla debata „opravdu prezidentská“ – vrátila důstojnost debatě mezi oběma kandidáty.

Odbornice na marketingovou komunikaci a PR z Univerzity Karlovy Denisa Hejlová s tím souhlasí. „Domnívám se, že úřad prezidenta by měl mít určitou důstojnost a měl by nastavovat vyšší standardy nejenom chování, ale i v morálce a samozřejmě také v komunikaci,“ uvedla.

Politolog Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Valeš má za to, že zejména pro nerozhodnuté voliče mohla být debata vodítkem, jak se v druhém kole rozhodnout. „Poprvé jsme se taky v diskusi alespoň trošku dozvěděli něco o obsahových programech kandidátů. A zajímavé pro mě bylo třeba to, že od té poslední diskuse na Primě došlo k radikální změně taktik,“ hodnotí debatu České televize Lukáš Valeš.

Projev Miloše Zemana hodnotí jako méně útočný a stabilnější, kdežto Jiří Drahoš, který podle jeho slov v první diskusi působil „dojmem žáčka zkoušeného panem profesorem“, byl v debatě ČT mnohem dravější. „Možná někdy až příliš,“ soudí Valeš.

Debata nemá vítěze, ani poraženého. Jde o přesvědčení nerozhodnutých

Jiřího Drahoše a Miloše Zemana je velmi těžké srovnávat, protože Miloš Zeman je schopný rétor, ovšem jak jsme tady všichni řekli, pomáhá si různými druhy manipulace, které jsou častokrát velmi za hranou. Kdežto Jiří Drahoš není tak zkušený politik, na druhou stranu zatím těch nepravd říkal méně.
Denisa Hejlová
vedoucí katedry marketingové komunikace a PR, FSV UK

Dvořáková podotkla, že nelze říci, kdo byl v debatě lepší, ale jak zapůsobil na nerozhodnuté voliče. „Jde o to, koho mohl získat každý z kandidátů, jestli tato debata přispěla k tomu, aby jeho voliči šli k volbám a aby se nerozhodnutí voliči rozhodli,“ soudí Dvořáková. Podle ní se nyní volič musí rozhodnout, kdo z kandidátů odpovídá jeho představě prezidenta republiky.

„Předpokládám, že u obou týmů je nějaká analýza, jaký typ voličů je nerozhodnutý a kteří se mají oslovit. (…) A podle toho vystupovali jednotliví kandidáti,“ konstatovala politoložka.

„Miloš Zeman apeluje na každého, kdo přijde k volbám, protože tito nerozhodnutí voliči už ho znají, mají s ním zkušenost a je tedy pravděpodobné, že pokud jsou nerozhodnutí a zejména třeba v tom vyšším věku, tak potom jde o to dostat je k volbám. Na druhou stranu zase Jiří Drahoš byl schopen přesvědčit o tom, že zná odpovědi, nebo prezentoval odpovědi na konkrétní politické otázky,“ dodává k tomu Denisa Hejlová.

Předvolební finále: Prezidentský duel Jiřího Drahoše a Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Politolog Masarykovy univerzity Stanislav Balík v Událostech, komentářích uvedl, že apel Miloše Zemana, který se snažil oslovit část voličů, kteří nepřišli v prvním kole k urnám, mířil na ty, kteří v podzimních volbách volili SPD. „Některá data ukazují, že část voličů SPD zůstala doma. Na ně evidentně apeloval zvlášť v debatě na Primě,“ podotkl Balík.

Od politiků bylo slyšet ocenění debaty i kritika ČT

Druhou společnou debatu kandidátů sledovalo v České televizi v průměru 2,6 milionu diváků. Jejich průměrný počet byl zhruba o 400 tisíc vyšší než při první diskusi Zemana a Drahoše, kterou odvysílala v úterý televize Prima.

Podle hodnocení některých politiků se ukázal význam, jaký mají veřejnoprávní média. Lidovci a TOP 09 oceňují Drahošův výkon v debatě, obě strany ho před druhým kolem podpořily. Zemana naopak ocenil poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který ho dlouhodobě podporuje.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury nemůže k posouzení toho, kdo je přesvědčivější, posloužit pouze debata České televize, kde byl podle Okamury prezident Zeman v nepřátelském prostředí. Sám Miloš Zeman přitom na konci debaty ocenil moderátorku Světlanu Witowskou za férové vedení duelu a Jiří Drahoš se k jeho hodnocení přidal.