Vyžadovat po kancléři nejvyšší prověrku je nesystémové, míní vláda. „Lex Mynář“ posoudí parlament

Návrh, aby se mohl stát kancléřem prezidenta pouze člověk s prověrkou na nejvyšší stupeň utajení Přísně tajné, je podle vlády nesystémový. Rozhodla proto, že nepodpoří ve sněmovně normu, která by takto omezila pravomoci přímo voleného prezidenta. O novele poslanců hnutí STAN, jež zjevně reaguje na spory o chybějící prověrku kancléře Vratislava Mynáře, rozhodnou zákonodárci.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) po jednání vlády řekl, že návrh by se měl vztahovat i na další úředníky v podobném postavení, což by vedlo k netransparentnosti vzhledem k tomu, že prověrky jsou tajné. Odmítnutí žadatelé by neměli nárok soudit se.

Navíc podle vládních legislativců není nezbytné, aby měl hradní kancléř osvědčení pro nejvyšší stupeň utajení. „Kancelář prezidenta republiky pracuje pouze s informacemi podléhajícími stupni utajení Vyhrazené nebo Důvěrné,“ stojí v podkladech.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

STAN: Kancléř bez této prověrky nemůže fungovat

Podle předkladatelky návrhu a místopředsedkyně STAN Věry Kovářové nemůže bez nejvyššího stupně prověrky hradní kancléř fungovat.

„Tak podle vlády prý není potřeba, aby měl kancléř prezidenta nejvyšší prověrku. Ale člověk, který má nejblíže k prezidentovi, který se účastní nejvyšších politických jednání, bez takové prověrky být nemůže. Mimochodem – ještě před pár lety si to mysleli i pánové Zeman a Mynář,“ uvedla.

Vratislav Mynář (vlevo) na jednání prezidenta Miloše Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v listopadu 2017
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Návrh STAN předpokládá, že pokud by prezidentův kancléř prověrku nejvyššího stupně do roka nezískal, funkci by ztratil a nesměl by ji znovu získat. Předloha zjevně míří na nynějšího kancléře Mynáře, který takovou prověrku nemá. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček dal novelu už dříve do souvislosti s kampaní před nynější volbou hlavy státu.

Poslanci STAN uvádějí, že dosavadní úprava postavení kancléře je kusá. Zákon uvádí, že kancléře jmenuje a odvolává prezident. Navrhovatelé nepokládají úpravu za šťastnou vzhledem k tomu, jak se s touto funkcí zachází za nynějšího prezidenta.

Mynář prověrku nezískal, nepomohl ani rozklad

Požadavek na bezpečnostní prověrku zdůvodňují poslanci STAN mimo jiné tím, že je nanejvýš paradoxní, když ji mají podřízení kancléře, a mohou se tedy seznamovat s informacemi, ke kterým jejich nadřízený bez příslušného osvědčení přístup nemá.

Starostové také navrhují, aby kancléř nesměl zastávat žádnou funkci v politických stranách a hnutích, jejich členem by však být směl. Poukazují přitom na to, že Mynář byl vysokým funkcionářem politické strany – v letech 2010 až 2013 vedl Stranu práv občanů.

Mynář působí jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky od roku 2013. Prezident Miloš Zeman zpočátku na prověrce trval jako nutné podmínce, Mynář ji však nezískal. Národní bezpečnostní úřad později zamítl i jeho rozklad vůči rozhodnutí.

Zeman v reakci na rozhodnutí NBÚ uvedl, že pokud Mynář neuspěje s odvoláním, bude muset jako hradní kancléř skončit. Později však prezident uvedl, že by Mynář „v určité funkci“ na Pražském hradě mohl zůstat i bez prověrky a na Hradě pro něj „vždy bude důstojné místo“. Kancléř se předloni obrátil na soud, ten dosud nerozhodl.

Vedoucí kanceláře prezidenta vystudoval obor ekonomika stavebnictví na Vysokém učení technickém v Brně a později se živil jako podnikatel. Až do roku 2005 zasedal mimo jiné v dozorčí radě Českomoravské železárenské.  

Mynář je předsedou krajské organizace Strany práv občanů (dříve Strana práv občanů Zemanovci) ve Zlínském kraji a zastupitelem obce Osvětimany. Od listopadu 2010 do března 2013 byl i předsedou SPOZ.

V Osvětimanech vlastní zimní sportovní areál a penzion. Na jaře 2013 informovala Mladá fronta DNES, že penzion vybudoval i díky třináctimilionové dotaci, kterou získal od ministerstva školství na „rekonstrukci objektu pro ubytování sportovců“.

Mynář nemá bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné. Nemůže proto například zastupovat prezidenta na některých důležitých jednáních. Koncem října 2013 Zeman řekl, že si ji musí co nejrychleji dodělat, jinak o místo přijde. Mynář následně o prověrku požádal. NBÚ mu ji ale odmítl udělit.

Podle médií mohly úřadu vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty, mimo jiné z dob jeho působení ve firmě Petrcíle. Z byznysu se zná i s lobbistou Miroslavem Šloufem.

V roce 2014 Mynář koupil vilu v pražských Strašnicích. Nemovitost získal od právníka Víta Širokého za 5,5 milionu korun, což bylo podle některých expertů výrazně pod cenou. Široký mimo jiné zastupuje lobbistu Romana Janouška. 

Mynář
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK