Báli jsme se, že lidi budou skákat z oken a střechy, popisují hasiči zásah u požáru hotelu

Události: Podle hasičů byl zásah u požáru hotelu jeden z nejnáročnějších (zdroj: ČT24)

Hasiči, kteří v sobotu zasahovali při požáru hotelu v pražské Náplavní ulici, popisují případ jako jeden z nejnáročnějších. Hlavně kvůli množství lidí, kterým šlo o život. Hasiči se obávali, že by lidé mohli začít skákat z oken a ze střechy. Při požáru zemřeli čtyři lidé, 34 jich zachránili.

U pražských hasičů pracuje Aleš Šenkýř 22 let. V sobotu večer měl službu, když byl nahlášený požár klimatizace v hotelu v centru Prahy. Na místo neštěstí dorazil mezi prvními.

„V ulici byl neskutečný klid, jen bylo slyšet volání o pomoc. Nasvítili jsme si to baterkami a v ten moment jsme zjistili, jakého to je rozsahu – že je tolik lidí v oknech připravených skočit, sedících na parapetu, na střechách,“ popisuje velitel čety hasičů Aleš Šenkýř.

V tu chvíli bylo hasičům už jasné, že nejde o běžný požár. „V momentě, když jsem vběhl do průjezdu, kde byly vchody do hotelu, tak celý vstup hořel. Celé schodiště bylo v jednom ohni,“ říká Šenkýř.

Hasiči se obávali, že by lidé mohli začít skákat dolů
Zdroj: HZS hl. m. Prahy

Prioritou bylo sundat klienty hotelu z oken a ze střechy. Hasiči se obávali, že by lidé mohli začít skákat dolů. „Báli jsme se, aby to nespustilo nějakou lavinu, aby neskočil jeden a pak skočí další. V jeden moment jeden z turistů vyhodil kufr, a když dopadl na zem, říkal jsem si, že jsme v háji,“ uvádí velitel čety.

Na jejich záchranu použili žebříky a plošiny. Nutné ale bylo dostat se i do hotelu a zachránit lidi, kteří mohli být na chodbách. Právě hledání a vyvádění osob měl ten večer na starosti i hasič Vladimír Holý.

„Zjistil jsem, že nemám kudy s tou svojí skupinou vyvádět, protože foyer bylo v podstatě v jednom ohni a bylo vidět, že to jsou dvě tři patra,“ popisuje Holý.

Záběry hasičů ze zásahu u požáru hotelu (zdroj: HZS hl. m. Prahy)

Museli tedy změnit taktiku. Spolu s další skupinou si cestu před sebou museli hasit. Kvůli hustému kouři viděli hasiči maximálně na vzdálenost své ruky.

„S druhým proudem jsme začali postupovat po schodech. Dostali jsme se postupně do prvního patra, kde se našli už nějací lidé, pak do druhého. Pak už ten největší oheň byl uhašený,“ říká Holý.

Pro hledání lidí proto použili termokameru. „Snažíme se, aby ji měli zasahující přímo na proudu a při vyhledávání, protože nám to hrozně pomáhá,“ vysvětluje Aleš Šenkýř.

Hasiči si museli cestu před sebou hasit, kvůli hustému kouři téměř neviděli (záběr z termokamery)
Zdroj: HZS hl. m. Prahy

Z hořícího hotelu zachránili hasiči 34 lidí. Vladimír Holý se pro ně vracel celkem čtyřikrát. „Přitom dvakrát jsme lidi vynášeli. Bohužel jsem se dostal k lidem, kteří nespolupracovali, byli v bezvědomí,“ dodává.

Oba se shodují, že sobotní požár byl pro ně neobvyklý a pro všechny náročný hlavně kvůli počtu ohrožených lidí. Ačkoliv lidi z hořícího objektu vyváděli právě hasiči, bez pomoci policie a záchranářů by podle nich skončila sobotní noc tragičtěji.

  • Oheň v hotelu Eurostars David v Náplavní ulici v centru Prahy byl nahlášen v sobotu po 18. hodině. Do vyšších pater se šířil po dřevěném obložení kolem schodiště. Většina lidí se před ohněm a kouřem snažila uniknout na římsy domu nebo k oknu.
  • První hasiči byli na místě za tři minuty. Postupně přijelo 17 profesionálních jednotek, chemici z Petřin, jednotka hasičů Pražského hradu a šest jednotek dobrovolných hasičů. Zbylí dobrovolní hasiči měli pohotovost.
  • V důsledku požáru zemřeli čtyři lidé – 21letý Němec a 20letá Jihokorejka na místě ještě před příjezdem záchranářů, 20letá Němka a stejně stará Jihokorejka zemřely následující den v nemocnici.
  • Záchranáři vyšetřili 34 lidí, které hasiči dostali z hořící budovy. Kromě dvou mrtvých museli hasiči na místě oživovat čtyři lidi. V nemocnicích skončilo osm lidí. Při zásahu se lehce zranili také dva hasiči.
  • Příčiny požáru nejsou známé. První informace hovořila o požáru klimatizace, vyšetřovatelé ale zkoumají všechny možnosti. Prověřují i podezření z trestného činu. Škoda podle odhadu hasičů přesáhne 20 milionů korun.