Čtvrtou obětí požáru v pražském hotelu je Jihokorejka. Při příjezdu hasičů už lidi stáli na římsách

Brífink hasičů: Při příjezdu k hořícímu hotelu už stáli lidi na parapetech (zdroj: ČT24)

Čtvrtou obětí víkendového požáru pražského hotelu Eurostars David byla dvacetiletá žena z Jižní Koreje. Oheň zabil čtyři lidi – muže a ženu z Německa a dvě mladé Jihokorejky. Pražští hasiči zveřejnili na tiskové konferenci podrobnosti zásahu. Podle svých slov zažívali při hašení dramatické chvíle – když přijeli k hotelu, už se z něj valil kouř a lidé stáli na parapetech a římsách. Záchranáři se obávali, že budou v panice skákat na chodník.

Požár pražského hotelu se zařadil mezi nejtragičtější v Česku. Jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka zemřeli na místě ještě před příjezdem záchranářů. Dvě ženy později podlehly zraněním v nemocnici, šlo o dvacetiletou Němku a stejně starou Jihokorejku.

Záchranáři vyšetřili po požáru 34 lidí, které hasiči vyvedli z hořící budovy. Dva lidi našli záchranáři bez známek života a další čtyři museli oživovat. V nemocnicích skončilo osm lidí, z toho dva v nich dál zůstávají.

Podle dřívějších informací mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové mezi zraněnými nebyli pacienti s popáleninami, ale převažovaly případy, kdy se lidé nadýchali kouře. Udušení kouřem bylo i příčinou smrti dvou mladých cizinek, které po požáru zemřely ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Příčiny se stále vyšetřují

Příčiny požáru pětipatrové nárožní budovy v Náplavní ulici v centru Prahy zkoumají hasiči i policisté. Podle zástupce vlastníka hotelu Václava Vlka měl hotel předpisy požární bezpečnosti v pořádku. Na závěry vyšetřovatelů o příčinách se čeká.

Prvotní informaci dostali hasiči jako ohlášení požáru klimatizace v pětipatrovém hotelu. „Při třetím volání už oznamovatel říkal, že jsou tam lidi v oknech (…). Další informace jsme měli z kamerového systému, kde bylo jasně vidět, že objekt už je silně zakouřen, kouř jde z oken a lidé stáli na římsách a na parapetech,“ popsal začátky akce operační důstojník pražských hasičů Jakub Marášek.

Podle velitele čety pražských hasičů Aleše Šenkýře dokázali hasiči na místě dostat z oken a střechy 34 lidí během zhruba čtvrt hodiny. „Museli jsme si uhasit cestu. Schodiště jsme museli celé uhasit, abychom se vůbec dostali do hotelu,“ dodal.

Podle něj pak hasičům při zásahu výrazně usnadnila záchranu lidí v hotelu termovize, protože se pohybovali v prostředí, kde si „člověk nevidí na ruku před obličejem“. Zranění byli i dva hasiči, kteří se při zásahu propadli z hořícího schodiště. Oba jsou mimo nebezpečí. Komunikace s hosty byla komplikovaná, řada z nich byla v panickém stavu.