Když vláda projde, sněmovna má blíž k rozpuštění. Klíčem je TOP 09

Praha – Červencové rozpuštění sněmovny sice sociálním demokratům nevyšlo, pokud by ale ve středu poslanci potvrdili existenci vlády Jiřího Rusnoka, může ČSSD v úsilí o předčasné volby získat mocného spojence. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga by jeho strana mohla v případě vyslovení důvěry hlasovat pro rozpuštění sněmovny a předčasné volby, jak zmínil v Otázkách Václava Moravce. Pravice ale doufá, že k tomu nedojde a před klíčovým hlasováním se dál zaštiťuje 101 podpisy pro Miroslavu Němcovou a její případnou vládu.

Strany bývalé koalice se dál snaží přesvědčit nejen prezidenta, ale i veřejnost, že překlenovací vláda nemá ve středu v Poslanecké sněmovně šanci pro důvěru. Rusnokův kabinet má na své straně sociální demokraty, KSČM a pravděpodobně i Věci veřejné, když zástupci ani jedné z nich zatím definitivní stanovisko nesdělili. U ODS a TOP 09 by zase některý z poslanců nemusel dorazit kvůli volnu či dovolené. V takovou situaci doufá i Rusnok, když naznačil, že odhadnutých 96 až 97 hlasů by při aktuálních počtech ve sněmovně mohlo stačit.

Pokud ale některý z pravicových poslanců umožní vládě získat důvěru a svoji účast si ve středu rozmyslí, může být jedna z jeho posledních. Velmi záhy přijde od sociální demokracie další pokus o rozpuštění sněmovny – a v něm může mimo jiné počítat i s hlasy TOP 09. „Zajisté, v tomto případě ano, protože by byla ustanovena vláda proti většině sněmovny. Takovou vládu my odmítáme a v tom případě by se měly uskutečnit předčasné volby co nejdříve,“ uvedl šéf strany Schwarzenberg.

  • Martin Kuba zdroj: ČT24
  • Karolína Peake zdroj: ČT24

Všichni dorazí (alespoň doufáme…)

S dosavadním postojem komunistů nebo Věcí veřejných by se sněmovna v takovém případě velmi pravděpodobně rozpustila. Exvládní strany se ale své deklarované „stojedničky“ zbavit nechtějí a docházku si zřejmě pečlivě pohlídají. Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake řekla, že se zatím nikdo z jejích kolegů ze středečního hlasování neomluvil.

Podobně hovořil i 1. místopředseda ODS Martin Kuba, který svá slova doplnil výhrůžkou. „Žádný kapitán nemůže vždy ručit za všech 50 hráčů, já pouze říkám, že pokud by tam někdo takový byl, já mám pocit, že bude pro ODS či pravici dobře, když nebude součástí toho týmu,“ řekl Kuba.

Sobotka: Chceme rozpustit sněmovnu - i kdyby mě Zeman pověřil ve druhém pokusu

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka uvažuje o tom, že by ČSSD na hlasování opustila jednací sál, a snížila tím počet, který je k vyslovení důvěry nutný. První místopředseda ČSSD Michal Hašek ale už dříve vyzval k tomu, aby strana Rusnokovu vládu podpořila.

Sobotka dnes v ČT řekl, že sociální demokracie bude při hlasování postupovat jednotně podle toho, na čem se v úterý shodne předsednictvo strany. Pokud Rusnokova vláda důvěru dostane, otevře se podle něj prostor pro debatu o rozpuštění sněmovny.

Stejný scénář by ale šéf ČSSD prosazoval i v opačném případě. Po vládě bez důvěry by přišel další pokus řízený prezidentem. Sobotka je podle svých slov připraven pověření převzít, jeho vláda by prý stejně fungovala pouze do předčasných voleb.

Bohuslav Sobotka:

„Pokud by vláda nedostala důvěru, jsme připraveni se jako sociální demokraté nebídnout, ale znovu bychom jednali o možnosti rozpustit sněmovnu a být krátkou překlenovací vládou do co nejrychlejších předčasných voleb.“

Předčasné volby podporují i VV, jejich předseda Vít Bárta v ČT řekl, že jeho poslanci budou o podpoře Rusnoka uvažovat. Nyní podle něj studují programové prohlášení vlády. Nejasný je postoj některých nezařazených poslanců.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Strany studují vládní prohlášení, o něj ale zřejmě nepůjde

Za normální situace by politici posuzovali svůj hlas pro úřednický kabinet podle toho, co nabízí - tedy programového prohlášení. V případě Rusnoka ale mnozí nesouhlasí se samotným způsobem vzniku vlády, a na programu vlády tudíž podle nich příliš nezáleží. I nejvýraznější kritici Rusnokova kabinetu ale prohlášení přesto studují.

Například Martin Kuba z ODS jej ale přirovnal spíš k předvolebnímu programu s obecnými sliby. Vadí mu také, že na řadu programových priorit vláda prý nebude mít prostor ani peníze. Podobný názor má i šéfka LIDEM Peake. Karel Schwarzenberg z TOP 09 svůj postoj, že program vlády je pro něho druhořadý, nijak neskrýval.

Předseda komunistů Vojtěch Filip naopak našel pro vládní prohlášení i kladné hodnocení. Ocenil například snahu posílit policejní řady. Například ohledně boje proti korupci ale podle něj vláda mohla být také konkrétnější. Šéf ČSSD Sobotka už dříve zmínil, že věcně s programem vlády problém nemá.

Co řekli o programovém prohlášení:

Bohuslav Sobotka (ČSSD): "Je tam většina věcí, které nejsou v rozporu s programem sociální demokracie. Vláda ale nemá reálné nástroje na to, aby ty programové cíle zrealizovala bez stálé důvěry vzešlé z voleb."

Martin Kuba ODS: "Nic zásadního v tom není, je to takový předvolební program, který má pro všechny odkázat na to, že chceme zlepšovat ekonomiku země a tak dále, ale všichni víme, že to nestihnou, že je pro to potřeba řada konkrétních kroků."

Karel Schwarzenberg: (TOP 09): Mě to programové prohlášení moc nezajímá, já jsem si to pročetl, ale je to program na osm měsíců. My všichni víme, co se během osmi měsíců podaří udělat, nebo nepodaří… Tady nejde o programové prohlášení, ale o posílení osobní moci pana prezidenta.

Vojtěch Filip (KSČM): "Já jsem byl přesvědčen, že tam zůstane boj proti korupci a že to tentokrát nebudou slova, ale činy. O tom jsem byl přesvědčen zejména ve chvíli, kdy ministr vnitra Pecina navrhoval posílení policie. V tomhle ohledu si myslím, že to tam vláda měla dát jako konkrétní kroky. Ale jsem přesvědčen, že mi toho moc nechybí - na ty dva, tři měsíce…"

Vít Bárta (VV): "Jednoznačně nám tam chybí to, že vláda pana Rusnoka hovoří o kvalitě potravin a nehovoří o jejich ceně. Je jednoznačné, že pokud se plzeňské pivo bude prodávat v Německu levněji než u nás, tak to bude tady s politikou vypadat pořád stejně."

Karolína Peake (LIDEM): "Je poměrně dost obecné, hodně líbivé, omezené do té míry, že má omezený časový prostor. Co mně na tom vadí, je prý fakt, že transparentnost a boj s korupcí je samozřejmost, a proto není třeba na to klást důraz. Já jsem naopak považovala za velmi důležité, aby se tyto věci akcentovaly."

Za hlavní cíl prohlášení ministři nejčastěji označují efektivnější čerpání evropských fondů, vláda se chce ale zaměřit i na boj proti extremismu nebo prosazení doprovodných norem k novému občanskému zákoníku. Více o programovém prohlášení čtěte ZDE nebo ZDE.

Premiér počítá s 97 hlasy pro vládu (zdroj: ČT24)