Energetici opravují následky větru. Víkend přinese sníh

Události: Vichřice komplikovala dopravu v zemi. (zdroj: ČT24)

Česko potrápil silný vítr, potýkal se s ním hlavně sever republiky. V průběhu čtvrtka zaznamenali meteorologové v Ústí nad Labem nárazy o rychlosti silné vichřice – 101 kilometrů za hodinu. Hasiči na Ústecku hlásí více než 130 výjezdů. Ještě ve čtvrtek večer bylo bez proudu až 30 tisíc odběrných míst, aktuálně je to přes pět tisíc domácností. Víkend bude podle meteorologů chladný, přinést má sněžení po celém Česku.

Kvůli popadaným stromům a větvím zůstává bez elektřiny zhruba 5500 domácností. Nejpostiženější je oblast západních Čech, kde se bez proudu ocitlo až čtyři tisíce odběrných míst. V celé zemi to pak bylo zhruba čtrnáct tisíc domácností. Energetici poruchy postupně odstraňují.

Vítr na horách byl během čtvrtka ještě rychlejší než ve městech. Sněžka hlásí čtvrteční záznam rychlosti větru v nárazech až 173 km/hod, o zhruba 20 kilometrů v hodině pomaleji foukalo na Milešovce.

Silničáři na Vysočině zápasili během noci s náledím. Přestože teploty vzduchu byly podle dispečera krajských silničářů Víta Krištofa nad nulou, silnice promrzaly. Na Jihlavsku, Žďársku a Třebíčsku musely do terénu všechny sypače, přesto byla noc výrazně klidnější, než dvě předešlé.

Pro nákladní auta nad 3,5 tuny silničáři ráno otevřeli silnici I/ 10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska, uzavřena byla od středy. Silnice je holá a mokrá, místy mohou být zbytky rozbředlého sněhu, uvedl ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén. 

Pro auta nad šest tun zůstává na Liberecku neprůjezdná silnice přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu, která se nesolí. Řidiči musí pod silnici I/13 přes Frýdlant. Uzavřen je stále kvůli spadlým stromům bezmála dvoukilometrový úsek silnice 2627 mezi Českou Lípou a Horní Libchavou.

Kamiony neprojedou ani po silnici mezi Podomím a Drnovicemi na Vyškovsku a po silnici I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. 

Sníh přibude hlavně na horách

Během víkendu klesnou denní teploty k nule, noční se budou pohybovat pod bodem mrazu – v neděli až kolem minus 10 stupňů Celsia. Během soboty mají od západu přibývat mraky, které postupně přinesou sněžení na většině území Česka.

Nejvíce má bílé pokrývky přibýt v sobotu na Šumavě, kde podle meteorologů napadne až 15 centimetrů nového sněhu. V Krušných horách bude sněžení o něco slabší, dohromady by tam na konci víkendu mohlo být také až o 15 centimetrů více nového sněhu. V Krkonoších se dá očekávat největší nadílka v průběhu pátku, naopak v Beskydech se největší příděl očekává v neděli.

Také v pondělí platí varování před ledovkou, postupně během příštího týdne začnou teploty přes den růst, ve středu už předpověď počasí počítá s pěti stupni Celsia. Ve čtvrtek bude převažovat zataženo a v pátek očekávají meteorologové studenou frontu od západu.