Soud s Bartošem obžalovaným z popírání holocaustu se protahuje. Obhajoba chce, aby se četly noviny

Soud s Bartošem, který popírá holocaust, zdržuje čtení novin (zdroj: ČT24)

Až tři roky vězení hrozí Adamu B. Bartošovi, který je obžalován mimo jiné z popírání a schvalování genocidy. Soud s ním se však protahuje. A to kvůli čtení celých vydání novin jeho strany, které si obžalovaný vyžádal. Bartoš byl už nedávno odsouzen k podmínce za protižidovský text, který zanechali u hrobu zavražděné Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku.

Předčítáním celých vydání listu Národní demokracie (ND) vydávaného stejnojmennou stranou pokračovalo ve čtvrtek hlavní líčení v případu předsedy Národní demokracie Adama B. Bartoše, který je obžalován mimo jiné z popírání a schvalování genocidy.

Původně se předpokládalo, že by ve čtvrtek mohly začít závěrečné řeči a mohl by padnout rozsudek. Soudkyně Pavla Hájková však v polední přestávce konstatovala, že kvůli čtení velkého štosu listin ještě bude muset hlavní líčení odročit.

Čtení kompletních vydání listu si vyžádala Bartošova obhajoba. Při dopolední části jednání soudkyni zabralo čtení jednoho vydání zhruba padesát minut. List se věnuje zejména vlastenecké tematice, brojí také proti NATO, EU či USA. Hájková při přestávce řekla, že během čtvrtka všechny požadované dokumenty číst nezvládne a odevzdaně ukázala na stůl, kde měla ještě štos novin. Jejich předčítání tak nejspíš zabere několik dalších hodin.

Podle obžaloby Bartoš vydával protižidovské knihy a ve svých projevech, článcích nebo komentářích na internetu přisuzoval Židům pouze negativní vlastnosti. Předkládal prý překroucená, selektivně vybraná a neprokázaná tvrzení, kterými se snažil upevnit předsudky o škodlivosti židovského národa, imigrantů a muslimů.

Bartoš vinu popírá, hájí se tím, že má právo na „svobodný projev“. Justice už Bartoše potrestala roční podmínkou za protižidovský text, který zanechal u pomníčku zavražděné Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku. Z vraždy Hrůzové byl obviněn a poté za ni odsouzen Žid Leopold Hilsner. Případ před více než sto lety vyvolal vlnu antisemitismu, známou jako hilsneriáda, proti níž tehdy bojoval například Tomáš Garrigue Masaryk.