Na Homolce stále funguje firma z Dbalého éry. Dávno měla být zlikvidovaná, stěžuje si ministr

Události: Průtahy s likvidací firmy Holte Medical (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestraník za ANO) má výhrady k pomalé likvidaci dceřiné společnosti Nemocnice Na Homolce firmy Holte Medical. Nelíbí se mu například vyplácení odměn členům dozorčí rady. Firma už podle něj měla být dávno zlikvidovaná, stále však funguje. Kvůli pomalé likvidaci zaznívá kritika i od poslanců.

Kvůli kauze bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého a podezřením na nehospodárnost, měly skončit dceřiné společnosti tohoto zdravotnického zařízení. Poslední z nich, firma Holte Medical, je od loňského ledna v likvidaci, ale nemocnice skrze ni stále provádí část nákupů. A navíc na ni dohlíží tříčlenná dozorčí rada. 

Ministr prověří odměny

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chce nyní zkoumat, jak vysoké odměny si manažeři vyplácejí. „Pokud jsou to lidé, kteří jsou přímo v nemocnici a vedou ji, tak si myslím, že mají dostatečné odměny tam a nemyslím si, že by měli mít další horentní sumy v rámci dceřiné společnosti. Zaměřím se na to a budu chtít, aby ty odměny byly pokud možno přiměřené nebo nejlépe žádné,“ říká Vojtěch.

Například ředitel nemocnice Ivan Oliva měl za práci v dozorčí radě – podle posledního rozhodnutí valné hromady z konce roku 2016 – pobírat od ledna loňského roku odměny padesát tisíc korun měsíčně.

Vedení nemocnice nechtělo na ministrovy výtky reagovat prostřednictvím médií. Oliva již dříve České televizi řekl, že dozorčí rada funguje v dceřiné firmě proto, že stále ještě přes ni jde část nákupů a vše je potřeba kontrolovat. „Ta společnost stále generuje poměrně značný objem, třicet devět procent z celkových nákupů nemocnice. Takže je nutné, aby tyto procesy byly i nadále pod kontrolou. Z tohoto důvodu kromě likvidátorky funguje i dozorčí rada této společnosti,“ vysvětloval v listopadu Oliva České televizi.

Tehdy také přiznal, že původně očekával dřívější likvidaci společnosti Holte Medical. „Vycházel jsem ze své zkušenosti z privátního sektoru a je pravda, že ve státní sféře to jde přeci jen trošku pomaleji,“ uvedl dříve Oliva.

Právě i na pomalou likvidaci této firmy míří výtky ministra. „Čekal bych, že už dávno ta firma nebude fungovat, takže já budu dělat maximum proto, aby co nejdříve ta firma byla zlikvidována,“ uvedl Vojtěch. Vedení nemocnice však již dříve uvedlo, že objem nákupů přes Holte Medical se v loňském roce významně snížil.

„Ta firma historicky je velmi pochybná. Má velmi špatnou pověst a cíl byl už v minulém volebním období, aby ta firma byla zrušená. Ona je sice v likvidaci aktuálně a je pravdou, že postupně se objem nákupů přes tuto dceřinou firmu snižuje, to je třeba objektivně říci, ale určitě se mi nelíbí, že to trvá tak dlouho,“ říká Vojtěch.

Poslanci chtějí vyměnit likvidátorku

O zrušení firmy totiž rozhodl někdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček už v roce 2014. To, že dosud neskončila, kritizují i někteří poslanci. A chtějí vyměnit likvidátorku firmy.

„Máme připravený podnět státnímu zástupci, protože jde o dlouhodobé nenaplňování zákona. Likvidátor má podle zákona společnost dovádět k likvidaci, tady se to neděje,“ tvrdí poslankyně z výboru pro zdravotnictví Olga Richterová (Piráti).

Likvidátorka společnosti odmítá, že by nepostupovala správně. „Dodávky jsou realizovány na základě smlouvy o spolupráci mezi Nemocnicí Na Homolce a Holte Medical z předchozího roku, tedy od vstupu do likvidace nedochází k uzavírání nových smluv, ale pouze k plnění závazků vycházejících z této smlouvy,“ uvedla likvidátorka Jaroslava Dlabolová.

Podle likvidátorky společnosti se předpokládá, že dodávky do nemocnice skončí v březnu. Během letošního roku se pak budou vyprodávat zásoby ze skladů.