Zbrojař Rudolf dostal za skladování semtexu i střeliva v kravíně pokutu 200 tisíc

Dvě firmy zbrojaře Martina Rudolfa dostaly za nedovolené skladování výbušnin v objektu bývalého kravína ve Slatině pokutu téměř 200 tisíc korun. České televizi to řekl mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek. Rudolfovy firmy Multiagro a Zelený sport Defence skladovaly v bývalých zemědělských budovách na 100 tun výbušnin, mezi nimi mimo jiné semtex.

Pravomocným rozhodnutím úřadu tak končí skoro tři roky starý případ, kdy policie ze skladů ve Slatině u Vysokého Mýta odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu. Policie Rudolfa vinila z nepovoleného ozbrojování, což ale soudy odmítly.

„Obvodní báňský úřad v Hradci Králové uložil dvěma firmám pokutu v úhrnné výši dosahující téměř 200 tisíc korun za skladování výbušnin v objektech, které k tomu nebyly určeny. Rozhodnutí úřadu je pravomocné,“ řekl ČT mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek. Objekty podle mluvčího nebyly zkolaudovány jako sklady výbušnin.

Sklad dostal povolení dodatečně

Loni v srpnu Krajský soud v Hradci Králové potvrdil, že skladování ve Slatině u Vysoké Mýta nebyl trestný čin. Neprokázalo se totiž úmyslné jednání Martina Rudolfa.

Případ souvisí s výbuchy v muničním skladu ve Vrbětících na Zlínsku, po kterém začaly úřady kontrolovat další podobné budovy. Při kontrole ve Slatině pak v únoru 2015 zjistily, že ve čtyřech z pěti objektů byly skladovány zbraně a střelivo bez kolaudačního rozhodnutí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Policie následně ze Slatiny odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu. Podle Martina Rudolfa zabavila asi dvacet tun materiálu, konkrétně ženijní nálože, jehož součástí byl i semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože.

Martin Rudolf nakonec loni po dlouhých jednáních s úřady získal souhlas stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě se změnou užívání objektů. Ten povolil takzvanou rekolaudaci všech pěti budov původně určených pro zemědělskou výrobu na sklad vojenského materiálu.