Tohle je „Ištvangate“, jsem z jeho výroků konsternován, rozohnil se Nečas

Praha – Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) vyjádřil na své tiskové konferenci, která místy připomínala hromobití, konsternování z posledních výroků vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, v nichž avizoval snahu přeformulovat obvinění exposlanců ODS na jednání mimo sněmovnu. Podle Nečase přivedl „tuto zemi za hranici politické krize a na hranu ústavní krize“. Kauzu označil jako „Ištvangate“. Zkritizoval i postoj ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která odmítá postih Ivo Ištvana. Podle expremiéra kauzu Nagyová a poslaneckých trafik provázely manipulace ze strany žalobců i soudců. Média by se měla ptát, komu slouží.

„Z posledních výroků pana vrchního státního zástupce jsem naprosto konsternován. Jeho nejnovější svěží intelektuální teorie, se kterou hodlá přijít, a sice že začne rozlišovat jednání podle budov a on zřejmě ví, kde se co jednalo a kde se co říkalo, už dosahuje rozměru absurdního dramatu. Nikoli absurdní komedie, protože tady končí legrace,“ zahájil svou tiskovou konferenci Nečas.

Jednání Ivo Ištvana jsou podle Nečase „právnické experimenty“, položil řečnickou otázku, jak dlouho ještě potrvají. „Provádí je na živých lidech, to nejsou pokusná zvířata. Tato země není právnický experiment,“ dodal důrazně. Ištvan prý přivedl ČR za hranici politické krize a na hranu ústavní krize. „Dokonce krize právního státu,“ dodal expremiér. 

Petr Nečas: „Od včerejšího odpoledne tu nemáme kauzu Nagyová, ale kauzu Ištvan, tohle je Ištvangate!“

Nečas zopakoval, že vyšetřovatelé, kteří vystoupili na tiskové konferenci 14. června, dluží odpověď na to, jak souvisí zadržených 130 milionů s kýmkoli z obviněných. „Jak to souvisí se mnou,“ ptá se Nečas. Rozohnil se nad tím, že významná část světových médií psala o pádu jeho vlády v souvislosti právě se zadrženými penězi.

„Chci se veřejně zeptat, je snad to, že někdo na pokyn šéfa zatelefonuje někomu termín schůzky, zařídí na ni občerstvení, minerálky, kávu, obložené chlebíčky, po příchodu hosta s ním několik minut společensky konverzuje na téma počasí, děti, nejnovější filmy, protože tohle byla role Jany Nagyové v kauze takzvaných trafik, od kdy je toto trestným činem?“ hřímal bývalý premiér. Vazba obviněných je prý od začátku nátlaková.

Petr Nečas: „Státní zástupce nemá právo nikoho nezákonně uvrhnout do vazby, jakýkoli státní zástupce nemá právo kohokoli nezákonně obvinit. A my a paní ministryně spravedlnosti nemáme právo se tvářit, že když byl někdo obviněn a nezákonně uvržen do vazby, že se prostě nic neděje a jde jen o střet právních názorů.“

Nečas prohlásil, že evidentně dochází k systematické manipulaci. Případ, který byl delegován do Olomouce kvůli obavám z možných zásahů pražského státního zástupce Libora Grygárka, by po jeho odchodu měl být vrácen do Prahy. Podle Nečase bylo o vazbě obviněných v červnu záměrně rozhodnuto o víkendu, kdy bylo jasné, který soudce bude mít službu. „Třeba se ukáže, že byl (soudce) dlouholetý bývalý policista, který je zvyklý chodit policistům na ruku, že je to bývalý člen ODS, který se ve zlém se stranou rozešel,“ poznamenal Nečas.

Poslanci ODS s Nečasem jako jeden hlas - vláda ať si došlápne na státní zástupce

Poslanecký klub občanských demokratů přišel s výzvou směrem k vládě Jiřího Rusnoka, aby se zabývala situací na státním zastupitelství po rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze obviněných exposlanců ODS. Premiér Rusnok a ministryně spravedlnosti Marie Benešová by podle ODS měli věc neprodleně řešit včetně „vyvození osobní odpovědnosti jednotlivých aktérů ve sféře výkonné moci“. „Poslanecký klub ODS má za to, že narušování principů dělby moci je vážným ohrožením základních principů demokratického právního státu a že je úkolem a odpovědností vlády věc neprodleně řešit,“ prohlásil místopředseda poslanců ODS Jan Bauer.

Poslanci ODS
Zdroj: ČT24

Zároveň mají vyšetřovatelé jednoznačně sdělit, zda zabavená hotovost a zlato souvisejí se stíháním bývalých poslanců ODS, Jany Nagyové a Romana Bočka. Pokud ne, pak „mediálním spojením případů došlo k závažné dezinformaci společnosti a nelze ignorovat celospolečenské dopady takového konání nejen v ČR“.

Podle předsedy ODS Martina Kuby musí být s každou pravomocí spojena i odpovědnost. „Je naprosto jednoznačné, že odpovědnost za činnost státního zastupitelství a justice jako celku vůči Poslanecké sněmovně nese vláda a ve vládě je to konkrétně ministr nebo ministryně spravedlnosti,“ dodal bývalý šéf resortu Pavel Blažek s tím, že i Nejvyšší soud potvrdil, že došlo k překročení pravomocí výkonné moci do moci zákonodárné.

Poslanec ODS Zbyněk Stanjura: "Nejvyšší soud konstatoval, že státní zastupitelství postupovalo nezákonně. My jen říkáme, že vláda musí reagovat na konstatování Nejvyššího soudu… Kdo jiný než vláda by se takovým závažným konstatováním NS měl zabývat. Neměla by se Marie Benešová rozhodovat politicky, ale věcně."

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová už ale uvedla, že politické hlasy po odvolání Ivo Ištvana vnímá jako politický nátlak a k ničemu podobnému se nechystá. Olomoucké vrchní státní zastupitelství navíc avizovalo, že požádá Nejvyšší soud, aby stanovil, zda se vyjmutí tří exposlanců z působnosti orgánů činných v trestním řízení týká i jednání mimo sněmovnu. Ivo Ištvan upozornil, že trestní stíhání stále pokračuje a žalobci budou zkoumat rozsah poslanecké imunity. Dodal, že jednání, kvůli němuž policie stíhá trojici exposlanců, se mělo zčásti odehrát mimo sněmovnu.