Ministerstvo financí dostalo zprávu OLAF k Čapímu hnízdu. Rozhodne, zda a jak ji zveřejní

Ministerstvo financí dostalo závěrečnou zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o prošetření kauzy Čapí hnízdo. Předalo ji také dalším institucím, kvůli vyšetřování i Nejvyššímu státnímu zastupitelství. V kauze je obviněno 11 lidí. Ministerstvo nyní ve spolupráci s českými orgány a Evropskou komisí posoudí, zda a jakým způsobem je možné zprávu zveřejnit.

„Ministerstvo financí závěrečnou zprávu, včetně závěrů a doporučení v ní obsažených, postoupilo všem dalším relevantním subjektům – ministerstvu pro místní rozvoj, řídicímu orgánu operačního programu ROP Střední Čechy, příslušnému lokálnímu kontaktnímu bodu AFCOS (zajišťuje komunikaci s OLAFem, pozn. red.) a z důvodu probíhajícího šetření případu Policií ČR také Nejvyššímu státnímu zastupitelství,“ uvedl mluvčí resortu Michal Žurovec.

Evropská komise minulý týden vyzvala Česko, aby výdaje na projekt Čapí hnízdo vyjmulo z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Ministerstvo financí tvrdí, že o jeho vynětí zatím nerozhodlo. Podle Komise ale „české úřady“ už farmu z dotovaných projektů vyjmuly.

Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu bylo obviněno 11 lidí, mezi nimi premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu.

Protože Babiš i Faltýnek získali znovuzvolením do sněmovny imunitu, policie po volbách znovu požádala o jejich vydání k trestnímu stíhání. Sněmovna o žádosti dosud nerozhodla. Babiš i Faltýnek vinu odmítají a kauzu označují za účelovou.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

ROP Střední Čechy schválil dotaci na projekt Čapí hnízdo v srpnu 2008. V červnu 2010 byla farma otevřena, Babiš ale její vlastnictví odmítal. V roce 2013 uvedl, že neví, komu Čapí hnízdo patří. V roce 2016 na schůzi sněmovny řekl, že farmu vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.