Anonym si vymyslel vážnou nehodu, stejně jako před rokem. Pro údajné čtyři zraněné letěl vrtulník

Podivnou zábavu si vybral v noci na pondělí neznámý muž, který vytočil tísňovou linku a nahlásil nehodu nákladního vozu se dvěma auty u Chodové Plané na Tachovsku. Současně nahlásil i čtyři zraněné. K nahlášenému místu nehody vyjeli záchranáři, hasiči i policie a také vzlétl vrtulník. Jak se ukázalo, šlo o planý poplach, podobně jako na stejném místě loni.

Volání o vážné nehodě náklaďáku a dvou osobních aut u Chodové Plané obdrželi záchranáři v pondělí v půl druhé ráno.

„Dle oznamovatele se ve voze měla nacházet osoba v bezvědomí,“ řekla mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková. Kromě záchranářů a policie vyjeli k nehodě také hasiči ze dvou krajů – Plzeňského a Karlovarského.

„Všichni se zhruba hodinu snažili dopravní nehodu najít. Projeli všechny možné trasy v okolí. Současně se všechna operační střediska snažila navázat kontakt s oznamovatelem, který už telefon nezvedal,“ uvedla Jakoubková. Po hodině byl zásah ukončen jako planý poplach.

Podobný případ oznámil na stejném místě anonym i loni

„Zhruba ve stejný den loňského roku došlo k podobnému zneužití, když muž nahlásil fiktivní nehodu na zhruba stejném místě,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Martin Brejcha.

„Případ vyšetřují policisté v Plané pro podezření ze zneužití tísňové linky,“ řekla krajská policejní mluvčí Hana Kroftová. Volajícímu anonymu v případě odhalení hrozí pokuta až 200 tisíc korun od Českého telekomunikačního úřadu. Podle informací od záchranářů jsou ale „vtipálci“ postihováni ve správním řízení výrazně nižšími sankcemi.

  • Tísňovou linku 112 lze vytočit nejen z aktivního funkčního telefonu, ale i z mobilu, který je zablokovaný nebo nemá SIM kartu. Není výjimkou, že jde o staré mobilní telefony, které rodiče dají dětem na hraní. Ačkoliv ne vždy musí jít při volání o zlý úmysl, může hovor blokovat linku člověku, který potřebuje pomoc. Žádné tísňové volání není anonymní, přestože může být telefon bez SIM karty. Každý telefon lze totiž vystopovat podle jeho jedinečného identifikačního kódu.

Podle Brejchy je těchto případů několik za rok, méně než dříve. Je to dáno zejména velmi dobrou technikou, s níž disponuje policie.

„Díky ní mají tyto případy vysoký stupeň objasněnosti,“ uvedl. O trestný čin by šlo jen tehdy, pokud by pachatel hrozil útokem, a za šíření poplašné zprávy by se mohl dostat až na dva roky do vězení.