Výměna ve Strakově akademii. Nečas předal klíč Rusnokovi

Praha - Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě dnes v 11 hodin dopoledne jmenoval vládu Jiřího Rusnoka a po třech letech tak definitivně končí vládní angažmá Nečasovy pravicové koalice. Úkolem Rusnokovy vlády je podle Zemana zabránit politickým tlakům při vyšetřování kauz a respektovat nezávislost policie a státních zástupců. Po jmenování Rusnok převzal Úřad vlády, od svého předchůdce Petra Nečase dostal i klíč ke korunovačním klenotům a ve Strakově akademii zahájil první zasedání své vlády. Jako první byl do úřadu uveden vicepremiér a ministr financí Jan Fischer, který resort převzal po Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

Akt jmenování proběhl v trůním sále Pražského hradu. Jiří Rusnok představil Zemanovi jednotlivé tváře svého týmu, kancléř Vratislav Mynář následně přečetl slib členů vlády, který ministři do Zemanových rukou složili slovem „slibuji“ a podáním ruky. Oproti vládě Petra Nečase je Rusnokův tým jen patnáctičlenný, premiér neobsadil pozice vicepremiérky pro boj s korupcí (zastávala Karolína Peake) a předsedy Legislativní rady vlády (zastával Petr Mlsna). Post vicepremiéra bude v Rusnokově kabinetu zastávat ministr financí Jan Fischer a ministr vnitra Martin Pecina.

Slib člena vlády: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony a uvádět je v život. Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení.“

„Chtěl bych poděkovat panu premiéru Rusnokovi. V české politice je málo politiků, kteří dodržují své slovo a o to více si toho vážím,“ uvedl Zeman po jmenování patnáctky členů vlády, a odkázal se tak na Rusnokův závazek, že vládu bude mít sestavenu do čtrnácti dní.

Za důležité u nových ministrů považuje záruku, že vyšetřování aféry Nagyová proběhne v pořádku. „Úkolem vlády je zabránit jakýmkoliv politickým tlakům při probíhajících vyšetřováních a plně respektovat nezávislost policie a státních zástupců. To, zda postup vyšetřování byl přiměřený, nemohou rozhodnout politici, ale jedině nezávislé soudy,“ konstatoval prezident. Podle vyjádření hradního kancléře Vratislava Mynáře pro ČT Zeman Rusnokovu vládu přijde podpořit i do Poslanecké sněmovny při hlasování o důvěře. To musí proběhnout do třiceti dní počínaje dneškem.

„Ve Strakovce“ fouká, upozornil Nečas

Čtrnáctka nových ministrů se už před desátou hodinou sešla v Kramářově vile, na Pražský hrad poté společně vyrazili autobusem. Podle šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta za tím jsou logistické důvody, ale i symbolické. „Protože přijíždí poprvé jako tým,“ podotkl na vysvětlenou. Premiér Rusnok dorazil limuzínou.

Po svém jmenování odjel nový kabinet do Lán položit věnce na hrob Tomáše Garrigua Masaryka, nový premiér si vykonání tohoto aktu přál. Stejně to udělal i současný prezident Zeman, když se stal předsedou vlády. Po krátké ceremonii a státní hymně se ministři opět odebrali autobusem do Prahy, a sice na první zasedání. Ve Strakově akademii se Rusnok setkal se svým předchůdcem Petrem Nečasem a Úřad vlády od něj formálně převzal.

„Je to místo, kde je člověk sám, je to místo, kde nejvíce fouká,“ řekl Nečas Rusnokovi o premiérské funkci a vyslovil se pochvalně na jeho adresu: „Jako odborníka si ho velice vážním, jsem přesvědčený, že všechny kroky, které budě dělat vláda pod jeho vedením, budou motivovány tím, aby pomohly České republice a aby jí byly ku prospěchu.“ Novému předsedovi vlády Petr Nečas předal i klíč od korunovačních klenotů.

Následovalo hodinové jednání vlády. „Ministři dostali informaci o tom, v jakém stádiu jsou návrhy zákonů, které předložila předchozí vláda, a mají za úkol zhruba do týdne, čtrnácti dnů přijít s tím, jestli budeme tyto návrhy podporovat. Myslím, že v naprosté většině případů to tak bude,“ řekl Rusnok k první schůzce. Kabinet rovněž schválil ministryni spravedlnosti Marii Benešovou jako šéfku Legislativní rady vlády, jejím náměstkem bude Petr Mlsna.

Vydáno pod