Schillerová po schůzce v Lánech: Daňový systém musíme zjednodušit

Události: Prezident mluvil s budoucí ministryní financí Schillerovou a budoucím šéfem vnitra Metnarem (zdroj: ČT24)

Kandidátka na ministryni financí Alena Schillerová (za ANO) zamířila jako další nováček v menšinové vládě za prezidentem do Lán. Podle ní zůstává prioritou ministerstva zjednodušení daňového systému a snaha o vyrovnaný státní rozpočet. Prezident se v pátek sešel také s kandidátem na post ministra vnitra Lubomírem Metnarem.

„Chci, aby se dosáhlo zjednodušení daňového systému. Zavedli jsme opatření, jako je kontrolní hlášení a elektronická evidence tržeb, kde jsme naložili zátěž poplatníkům a plátcům. My jsme vděční, že to přijali a přizpůsobili se. Díky tomu jsme narovnali podnikatelské prostředí a daří se nám lépe vybírat daně,“ uvedla po schůzce Schillerová.

Brífink Aleny Schillerové po schůzce s prezidentem (zdroj: ČT24)

Teď je podle ní čas na zjednodušení a elektronizaci systému. „Pro mě je absolutní priorita on-line finanční úřad. Chci do dvou let vybudovat možnost připojení on-line, vyplňování daňových přiznání v klidu doma v obýváku. A také abychom využili celou řadu informací, které se do přiznání předvyplní,“ popsala kandidátka na ministryni financí. Základem podle ní bude nový zákon o daních z příjmů, na kterém už resort pracuje od loňského února.

Dalším tématem debaty s prezidentem bylo sestavování státního rozpočtu. „Mým cílem bude vyrovnaný státní rozpočet, o tom není pochyb. Pokud by se sestavoval rozpočet se schodkem, tak by neměl nikdy převyšovat kapitálové investiční výdaje v rámci tuzemska,“ řekla Schillerová. U rozpočtu na rok 2018, který je navržen s padesátimiliardovým schodkem, nebude chtít žádné výrazné změny v jednotlivých kapitolách. 

Neplánuje také žádné další změny ohledně zajišťovacích příkazů vůči firmám, které stát podezřívá z neplacení DPH. Zajišťovací příkazy byly v několika případech kritizovány a označovány za nástroj pro likvidaci podniků. Schillerová řekla, že metodika jejich užívání se změnila už před měsícem.

Alena Schillerová se celý profesní život věnuje daňové problematice. V roce 1991 začínala jako právnička na finančním úřadě Brno-venkov, kde v roce 2006 usedla až do ředitelského křesla. Od ledna 2013 do června 2014 působila jako zástupkyně ředitele a vedoucí odboru metodiky a výkonu daní jihomoravského finančního úřadu, poté byla rok a půl ředitelkou odboru právního a daňového procesu Generálního finančního ředitelství.

Působila jako náměstkyně ministra financí Andreje Babiše, poté co Babiš odešel z funkce šéfa rezortu financí, nastoupila v prosinci 2017 na jeho místo. 

Její dcera Petra Rusňáková je členkou hnutí ANO, v komunálních volbách na podzim 2014 byla zvolena do brněnského zastupitelstva a následně se stala radní se zaměřením na marketing a cestovní ruch.

Alena Schillerová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Metnar: Česko musí zůstat bezpečné

Prezident se poté setkal také s Lubomírem Metnarem, kandidátem na ministra vnitra. Ten však po schůzce sdílný nebyl, nejprve se chce s resortem seznámit. „ČR je hodnocena jako šestá nejbezpečnější země na světě. Zasadím se o to, aby to tak zůstalo nebo aby se to zlepšilo, to je moje priorita. Detailněji bych priority momentálně nerozebíral,“ uvedl Metnar s tím, že podrobnosti sdělí po svém jmenování. Za předčasné označil i otázky na možné personální změny.

Pokud někdo navrhuje vystoupit z NATO, vystoupit z Evropské unie, pokud se někdo tak intenzivně dívá na Rusko jako nadcházející ministr vnitra, tak by to měla být diskvalifikace pro účast na české vládě.
Martin Kupka
místopředseda ODS

Metnar řekl, že se ho prezident dotazoval na dřívější zkušenosti a priority v čele ministerstva. „Mám z toho dobrý pocit, byl jsem překvapen, jak prezident otázky bezpečnosti sleduje,“ prohlásil. Hrad uvedl, že řeč byla především o otázce ekonomické kriminality a rychlosti vyšetřování.

Metnar odmítl, že by mohl zasahovat do vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v němž policie žádá poslance o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. „Já ctím právo, právní řád ČR, nemohu a nebudu do živých kauz zasahovat,“ řekl. Komentovat pak nechtěl možné angažmá Zdeňka Ondráčka (KSČM) v čele komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Myslím, že to není otázka na mě,“ uvedl.

Brífink Lubomíra Metnara po schůzce s prezidentem (zdroj: ČT24)

Lubomír Metnar (50) působil u policie, od roku 1992 byl u severomoravské kriminálky a vyšetřoval násilnou trestnou činnost. Jako kriminalista se podílel mimo jiné na odhalení pachatelů žhářského útoku ve Vítkově, při kterém byla v dubnu 2009 těžce popálena malá dívka. Před odchodem od policie byl vedoucím útvaru.

V roce 2011 nastoupil jako bezpečnostní manažer do společnosti Vítkovice, v červenci 2013 si jej ministr Rusnokovy vlády Martin Pecina přivedl na ministerstvo vnitra jako náměstka pro vnitřní bezpečnost. Pecinův nástupce Milan Chovanec (ČSSD) svěřil Metnarovi sekci ekonomiky a provozu úřadu. Z ministerstva odešel v červenci 2014.

Byl členem vedení hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita, které letos na jaře založili především bývalí vojáci a příslušníci bezpečnostních sborů. Na svých webových stránkách hnutí mimo jiné varuje před „plíživou islamizací evropských zemí“. Jedním z cílů hnutí je podle jeho představitelů podpořit kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta.

Od prosince 2017 je ministrem vnitra v první vládě Andreje Babiše.

Lubomír Metnar
Zdroj: ČT24

Další nováčky přijme Zeman v neděli

Prezident se postupně setkává se všemi kandidáty na ministry, kteří ve vládních funkcích dosud nepůsobili. Ve čtvrtek přijal kandidátku na ministryni práce a sociálních věcí Jaroslavu Němcovou, po ní následovala kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Němcová se chce zaměřit na změny v důchodech, reorganizaci lékařské posudkové služby nebo na revizi dávek. Podle ní je cílem nové vlády nastartovat důchodovou reformu. Dostálová chce ministerstvo pro místní rozvoj přeměnit na ministerstvo veřejného investování a řešit financování projektů poté, co se výrazně omezí dotace z EU.

Zbývajících pět nováčků přijme Zeman v neděli a pondělí. Ve středu 13. prosince se pak chystá jmenovat Babišovu menšinovou vládu.

obrázek
Zdroj: ČT24