Pithart: Po rozpadu Československa ztrácí Češi schopnost žít s jinými

Pithart: Rozdělení Československa bylo uspěchané vzhledem k tomu, s jakými oběťmi se společný stát rodil (zdroj: ČT24)

Jeden zákon, konec federace – 25. listopadu 1992 přijalo Federální shromáždění ústavní zákon o zániku československé federace, a to k poslednímu dni roku 1992. „Mrzelo mě, jak to bylo uspěchané vzhledem k tomu, jak těžko a s jakými obrovskými oběťmi se tento stát rodil,“ uvedl v sobotním Studiu 6 bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart.

Po stovkách let získali Češi přijetím ústavního zákona o rozpadu federace vlastní stát bez větších národnostních menšin a moc jim to nesvědčí, hodnotí s odstupem rozpad Československa Petr Pithart.

„Slovensko se nejprve pod vedením Vladimíra Mečiara proměnilo ve stát, který prováděl teroristické akce, třeba únos syna prezidenta Kováče. Že se Slováci po šesti letech dokázali Mečiara ve volbách demokraticky zbavit, to bylo velké posílení seběvědomí. To byl důkaz, že si vlastní stát zaslouží. Češi naopak po tisíci letech žijí ve svém státě úplně sami bez větších národnostních menšin a ztrácí schopnost žít s jinými. Přitom Evropa znamená právě žít s jinými v míru,“ myslí si Pithart.

Rozdělení Československa přineslo oběma státům výhody, přesto Pithart způsob, jakým k rozpadu došlo, i po pětadvaceti letech hodnotí jako uspěchaný a bezohledný. „Mrzelo mě, že to šlo tak rychle vzhledem k tomu, jak těžko a s jakými obrovskými oběťmi se společný stát rodil,“ říká Pithart.

O rozdělení státu začali jednat den po červnových volbách v roce 1992 předsedové vítězných stran  Václav Klaus (ODS) a Vladimír Mečiar (HZDS). „Jenže ve volbách se žádná strana voličů na rozdělení Československa nezeptala. Ti dva neměli žádný mandát, ještě to nebyli ani ústavní činitelé, jen vítězové voleb,“ upozorňuje Pithart s tím, že podle průzkumů si Čechoslováci rozdělení státu nepřáli.

Vladimír Mečiar navíc podle Pitharta příliš nerozuměl tomu, co říká. „Padala slova jako suverenita a svrchovanost. Já se ho v žertu zeptal, jaký je mezi nimi rozdíl. A on místo aby se zasmál a řekl, že žádný, tak měl dvě krátké přednášky o tom, co znamená suverenita a co svrchovanost. On neuměl základní právnickou látku! S takovým člověkem se těžko jedná,“ vzpomíná Pithart.

Pithartovo Občanské hnutí nicmémě ve volbách 1992 propadlo a bývalý předseda vlády sledoval rozdělení státu stejně jako miliony lidí jen z televize. „Prožíval jsem bezmoc,“ přiznává dnes.

Jak se rozpadlo Československo
Zdroj: ČT24