Nálepku Antibabiš mi dala propaganda hnutí ANO, řekl na sněmu TOP 09 Kalousek

Končící předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na sobotním sněmu strany ve své zprávě předsedy mimo jiné zkritizoval řídkou síť místních organizací strany v regionech. Vyzval spolustraníky v regionech, aby ji dobudovali. Pokud ve větších městech dodnes neexistují místní organizace schopné sestavit přitažlivé kandidátky do komunálních voleb, je to podle jeho slov neschopnost na hranici sabotáže.

„Neříkal bych to tak ostře, kdybych neměl za sebou desítky setkání se zajímavými osobnostmi, které měly zájem v tom či onom regionu vstoupit do TOP 09, ale narazily na rezistenci a obavy z konkurence,“ prohlásil. Poukazoval na to, že to byla právě hustá síť místních organizací a „srdcařů“, která pomohla v těžkých časech ODS a KDU-ČSL.

Straníkům poradil, že pokud nechtějí, aby jim jakýkoli budoucí předseda strany prohrál krajské nebo komunální volby, budou muset v regionech pracovat cílevědoměji a koncepčněji. Kalousek už svoji předsednickou funkci na sněmu obhajovat nebude a jako předseda strany končí.

Odmítl také argument, že by lidé volili TOP 09, kdyby v ní nebyl on. „Tento názor ostře kontrastuje s počtem preferenčních hlasů, které jsem získal v parlamentních volbách já, a počtem preferenčních hlasů, které obdrželi lídři regionů v krajských i parlamentních volbách,“ uvedl.

TOP 09, která byla v minulosti i vládní stranou, v letošních sněmovních volbách obdržela 5,3 procenta hlasů, těsně tedy překonala pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny, a má sedm poslanců. Kalousek řekl, že výsledek voleb je pro TOP 09 sice krutou porážkou, za kterou nese odpovědnost především předseda strany, není ale likvidační.

Posteskl si, že se nepovedl jím navrhovaný postup všech stran od středu doprava na jedné kandidátce. Poukázal na to, že v takovém případě by Demokratický blok, který ve sněmovně tvoří kromě TOP 09 ještě ODS, KDU-ČSL a STAN, by měl 80 mandátů místo současných 48.

Řekl také, že nálepku „Antibabiš“ dala jeho straně propaganda předsedy hnutí ANO a vítěze voleb Andreje Babiše. Podle něj dokázala i v řadách TOP 09 vyvolávat nálady vyjádřené větou: „Nemluvte o Babišovi, dělejte něco pro lidi.“

„Trvám na tom, že politický zápas za férové a předvídatelné prostředí, za osudy živnostníků a malých podnikatelů, zápas za neodklánění veřejných prostředků k velkým na úkor malých je práce pro lidi,“ prohlásil končící předseda.

Vydáno pod